EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България изостава с вноски за Бургас-Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България изостава с вноски за Бургас-Александруполис

mail12:30 | 16.12.2010прегледи 708 коментарикоментари 0


България не е платила в срок задълженията си от 6 млн. евро по проекта Бургас-Александруполис, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки вицепрезидента на Транснефт Михаил Барков.
Според споразумението, постигнато преди близо месец, задълженията на българската страна трябваше да бъдат погасени до 15 декември, припомни Барков.
Гърция пък обвърза изплащането на своя дял с погасяването на задълженията на България.
"Сега ще обсъждаме какво трябва да се направи. Изглежда проектът ще бъде замразен", отбеляза вицепрезидентът на Транснефт.
Русия няма да се откаже от проекта за изграждане на трансбалкански петролопровод, ако България откаже да участва в строителството на Бургас-Александруполис, посочи Барков.
Преди дни гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос заяви, че реализацията на проекта за трансбалкански петролопровод Бургас-Александруполис се блокира от позицията на България.
Осъществяването на проекта за трансбалкански петролопровод Бургас-Александруполис представлява приоритетна цел на гръцкото правителство. За съжаление ще бъде трудно той да бъде реализиран, посочи Пангалос. Всеки път, когата проамерикански политически сили спечелят избори в България, проектът за петролопровод навлиза в задънена улица, каза гръцкият вицепремиер.
Симос Кедикоглу, депутат от опозицията, се присъедини към мнението на вицепремиера. Той изтъкна, че петролопороводът ще разтовари от танкери проливите Босфора и Дарданелите.
Руският посланик в Гърция Владимир Чхиквишвили прояви по-голям оптимизъм. Надявам се, че проекти, които са решаващи не само за нашите отношения, но и за европейската енергийна сигурност, ще бъдат осъществени, каза посланикът.
През 2007 г. Русия, Гърция и България се споразумяха за изграждане на петролопоровода Бургас-Александруполис.
Петролопороводът с дължина около 300 километра има за цел да доставя руски и каспийски петрол към Европа, заобикаляйки проливите Босфора и Дарданелите.
След идването му на власт през 2009 г. българският премиер Бойко Борисов неколкократно е поставял под съмнение участието на София в проекта, отбелязва Риа новости.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg