EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и Румъния се оплакаха на ЕК от протестите в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Румъния се оплакаха на ЕК от протестите в Гърция

mail15:45 | 19.01.2010прегледи 719 коментарикоментари 0


Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и румънският министър на земеделието и развитие на селските райони Михайл Думитру изпратиха общо писмо до Европейската комисия във връзка с блокадата на българо-гръцката граница. „Ние правим всичко възможно да се обърнем към съответните гръцки власти, с оглед да постигнем бързо разрешаване на проблема. За съжаление, това не е първият път, в който гръцки фермери прибягват към този вид действия, за да притиснат своето правителство”, се казва в писмото, цитирана от пресслужбата на българското Министерство на земеделието и храните.

Двамата министри посочват, че блокадата представлява нарушение на основните принципи на вътрешния пазар на Общността, който се утежнява от сегашната криза на европейската икономика. Те настояват за спешна намеса по отношение на гръцкото правителство, за да възстанови нормалната обстановка по българо-гръцката границата.
В писмото се посочва още, че в началото на 2009-та година действията на гръцките фермери са довели до значителни загуби, както за България, така и за Румъния.

Пред журналисти българският министър - председател Бойко Борисов заяви, че е „поискал 10 млн. евро компенсация”.
За оценка на загубите за България от блокадата на граничните зони ще се създаде специален щаб, в който участие ще вземат представители на три министерства - на Земеделието и храните; на Транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Икономиката, енергетиката и туризма. Щабът ще бъде ръководен от заместник-министри от трите ведомства, информират от Министерството на земеделието и храните.
Министър Найденов информира, че щаба ще приема и „сигнали от браншовите организации и компаниите за реализирани загуби заради блокадата на границата”. За целта ще бъде обявен и горещ телефон. Сигналите и данните ще бъдат обработвани от щаба и след това цялостната справка ще бъде предадена на Европейската комисия за компенсиране на загубите.  
През първия ден на протеста - 18 януари - земеделските производители от северната област Серес блокираха ГКПП Промахон-Кулата и Ексохи-Илинден на българската граница, информират гръцките медии. До вечерта фермерите бяха блокирали близо 20 ключови пътни артерии, включително магистралата Атина - Солун, предизвиквайки сериозни затруднения в пътното движение.
Плановете на протестиращите са на 19 януари в периода 10.30 ч. до 15.30 ч. да бъде блокирана и магистралата Серес-Солун.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg