EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България влиза в ЕРМ II до юли 2019

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България влиза в ЕРМ II до юли 2019

mail06:10 | 13.07.2018прегледи 2103 коментарикоментари 0


Министрите на страните от еврозоната обявиха в четвъртък готовност за приемането на България в т. нар. чакалня на общата валута след около година.
     В изявление на Съвета на ЕС по този повод се отбелязва, че оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ). Изявлението е разпространено съвместно с ЕК, българското Министерство на финансите, Българската народна банка.
     Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ЕРМ II, се посочва в текста. Допълва се, че нашата страна приема задължения в области на политиката, които са особено важни за плавния преход. Очаква се по отношение на банковия надзор нашата страна да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ.
     Отбелязва се, че България ще насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури.
     ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото. Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка. Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз. Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката. Това може да се възприема за началната дата на сътрудничеството и прилагането на последвалите препоръки.
     Призоваваме българските власти да приложат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка, заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система, се посочва в изявлението. Занапред ще прилагаме сходни изисквания към държавите в ЕС, които искат да пристъпят в чакалнята на еврото, на основата на еднаквото отношение, се допълва в текста.

Незабавно, до дни, очакваме България да подаде искане за задълбочено сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ). Това съобщи на пресконференция директорът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг. Той отбеляза, че на основата на това сътрудничество след около година ЕЦБ ще изготви оценка, която - ако е положителна - отваря вратата на нашата страна към чакалнята на еврозоната. Срокът може да бъде по-дълъг от една година до оценката, ако има забавяне в изпълнението на някои препоръки на ЕЦБ, но целта ни не е срокът, а достиженията, коментира Реглинг. 

Няма условие или официално изискване механизмът на ЕК за сътрудничество и проверка да бъде прекратен, за да може България да влезе в чакалнята на еврозоната, поясни в отговор на въпрос зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. По неговите думи влизането в чакалнята, а впоследствие и в еврозоната, е добър сигнал за инвеститорите, подобрява икономическия растеж, води до по-високи правни стандарти в страната.

Одобрихме стратегията на България да влезе и в банковия съюз, и в чакалнята. Ясно е, че България иска да напредне към еврозоната. Вярвам, че срокът за влизане в чакалнята след една година е реалистичен. Пътят може да изглежда труден и трънлив, но води към по-добро, коментира Домбровскис.

По-рано в четвъртък в Брюксел финансовият министър Владислав Горанов представи готовността на България  да влезе и в т. нар. "чакалня" на еврозоната:„Ние сме заявили нашите намерения и позиция. Очакваме от нашите партньори от еврозоната да заявят твърдо и да споделят нашето мнение, че България трябва да се присъедини едновременно към банковия съюз и към ERM. От нашите партньори очакваме ясен ангажимент, че ако последното условие, членството в банковия съюз бъде изпълнено, няма да има, по аналогия с Шенген, неформални и не по правилата аргументи, които да оставят в нас впечатлението, че сме третирани неадекватно и неравно с другите държави“.

Успехът на едно председателство се дължи на усилията на всички държави, а не само на държавата домакин. Това заяви още той пред членовете на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент. Там той представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на икономическите и финансови въпроси. 

България отдавна изпълнява номиналните критерии за членство в еврозоната. Основните са четири: инфлацията да не надвишава с 1,5% тази на 3-те държави членки с най-добри показатели, държавният дефицит не може да бъде по-висок от 3% от БВП, а държавният дълг - повече от 60%, дългосрочният лихвен процент не трябва да бъде по-висок от 2% над размера в 3-е държави членки с най-добри показатели.

В България инфлацията е около 2,2% при 1,3% средно за еврозоната. Държавният ни дълг е 25,4% от БВП и нарежда страната ни на трето място в ЕС по този показател. Дългосрочните лихвени проценти са 1,7% при таван 2%. Страната ни е на фискален излишък.

В писмото за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз, която бе разгледано от Еврогрупата в четвъртък, се отбелязва, че България се надява, че приемането й в ERM II и банковия съюз да стане към юли 2019 година. .

Колко време България ще стои в ERM? За държави, които са с плаващ валутен курс, минимумът е две години. България е с фиксиран валутен курс, можем да стоим и по-малко. Предимствата от влизането в чакалнята са достатъчни от репутационна гледна точка и като даване на перспектива на държавата. Съществуването на фиксиран курс така или иначе ни предпазва от обезценка на лева и по този начин от намаляване на реалните доходи на хората. Ако страната на бърза, то в рамките на три - пет години след влизането в ERM е реалистично да се мисли за замяната на лева с еврото, според мението на финансовия министър Горанов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg