EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България в Шенген най- рано през октомври

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България в Шенген най- рано през октомври

mail12:20 | 06.01.2011прегледи 1229 коментарикоментари 0


България и Румъния няма да се присъединят към Шенген през март, а най-рано през октомври, стана ясно от изказване на унгарския министър на вътрешните работи Шандор Пинтер, цитиран от агенция ДПА.
Двете държави разчитаха на подкрепата на Унгария, която пое председателството на Европейския съюз в началото на година.
В началото на седмицата унгарският външен министър Янош Мартони увери българския си колега Николай Младенов, че една от целите на унгарското председателство е България и Румъния да се присъединят към Шенген през следващите шест месеца. Унгарският вътрешен министър обаче казва, че това не е планирано за март.

По- късно през деня от унгарското председателство на Европейския съюз опровергаха информациите, че смята да отложи за октомври решението за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.
Думите на унгарския вътрешен министър са били зле разбрани или зле интерпретирани, твърдят от екипа му – за да изчисти това недоразумение, унгарското вътрешно министерство по-късно днес ще разпространи официално изявление по темата.
Междувременно говорителят на унгарското ротационно председателство на Европейския съюз Гергей Полнар заяви пред БНР, че приемането на България и Румъния в Шенген през първата половина на тази година остава сред приоритетите на страната му, и това е било ясно формулирано и днес от унгарския премиер Виктор Орбан:
„Нашият министър председател каза на пресконференция в Будапеща днес пред представители на международната преса, че Унгария ще работи открито за влизане на България и Румъния в Шенген по време на нашето председателство, което завършва в края на юни. Виктор Орбан каза още, че ако постигнем това, целите на председателствоо ни ще са изпълнени на 105 процента."
В края на декември 2010 г. германският и френският вътрешни министри изпратиха писмо до Брюксел с настояване за отлагане на присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство. В подписаното от министрите на вътрешните работи Франция и Германия - Брис Ортьоф и Томас де Мезиер, описват неизпълнените от България и Румъния критерии за членство в Шенген, като се посочват недостатъците на двете страни в борбата с корупцията и организираната престъпност. Отбелязани са и някои проблеми с управлението на границите и политиката спрямо бежанците.
“Ние сме за вашето членство. В интерес на всички е обаче критериите да бъдат изпълнени. При това не става дума само за едностранно покриване на техническите критерии, а и за отстраняването на слаби места в областта на правосъдието, както и напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. В тези области Европейската комисия установи липси. Заради влиянието им върху управлението на границите и върху шенгенската информационна система това може да има тежки последствия за вътрешната сигурност на ЕС. Затова тези дефицити са повод за загриженост и будят скептицизъм по отношение на бързия прием в Шенген. Решение за членство в зоната може да има едва тогава, когато са налице трайни успехи в подобряването на правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност.
Ключът към Шенген е в София и Букурещ. Напредък при отстраняването на слабите места ще очертае пътя ви. Германия ще продължи да ви подкрепя за това. Първата картина на ситуацията ни очаква през февруари 2011 г., когато ще бъде публикуван междинният доклад на Еврокомисията”, посочиха още от вътрешното министерство в Берлин.
Експерти от Брюксел посетиха България и Румъния този месец, за да оценят подготовката им за приемането в Шенген. През януари те ще представят доклад за мисията си, който ще помогне за вземане на решение по въпроса.
Шенгенското пространство включва 22 държави членки на ЕС (Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, и Швеция) и три, които не са членове на съюза ( Норвегия, Исландия и Швейцария). Великобритания и Ирландия са сред страните, които са извън Шенгенското пространство.
Държавите, които не са част от Шенгенското пространство, но са членове на Европейския съюз са - България, Румъния, Кипър, Великобритания и Ирландия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg