EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неотложни мерки на кабинета за Шенген

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неотложни мерки на кабинета за Шенген

mail10:05 | 27.12.2010прегледи 626 коментарикоментари 0


Правителството одобри План за действие по изпълнение на неотложни мерки във връзка с присъединяване на България към Шенгенското пространство. С тях се отговаря на препоръките, направени в експертните доклади за изпълнението на критериите.Страната ни премина всички оценки по Шенген в областите „Полицейско сътрудничество”, „Защита на личните данни”, „Визи”, „Граници” (морски, въздушни и сухоземни) и „ШИС/СИРЕНЕ”. В рамките на процедурата за проверка на готовността на България за постигане на критериите за присъединяване към Шенген, страната ни получи положителни оценки за изпълнението на шенгенските критерии.
В област „Сухоземни граници” се проведе допълнителна визита от Комисията за оценка в началото на м. декември 2010 г., в рамките на която беше посетен граничен полицейски участък Свиленград и гранично-пропускателен пункт „Капитан Андреево”. Част от дейностите по препоръките на Комисията за оценка от тази проверка са в процес на изпълнение, тъй като са в рамките на договори за обществени поръчки с фиксиран по-късен краен срок или са заложени в проекти, които все още не са стартирани.
Одобреният от правителството план е структуриран в два раздела – неотложни мерки до 31 март 2011 г. и последващи мерки - до 31.12.2011 г. Сред неотложните мерки са осигуряване на необходимия брой стационарни, носими и мобилни ТЕТРА терминали в граничната зона на външните сухопътни граници, завишаване на планираните количества горива за ГД „Гранична полиция”, адаптиране на съществуващия модул „Ротация” и внедряването му на ГКПП и др. Част от последващите мерки са провеждането на процедури по доставка и монтиране на устройства за откриване на укрити лица в товарни автомобили, изграждане на пунктове за временно базиране на хеликоптери на морската и западната сухопътни граници, осигуряване на резервни комуникационни канали и т. н. Мерките са общо 32.
Изпълнението на препоръките на Комисията за оценка, включени в плана под формата на различни дейности, е задължително условие, което ще гарантира успешното присъединяване на България в заявения срок през месец март 2011 г.
Правителството осигури финансово изпълнението на мерките, като одобри финансирането на проектите по плана с 10 946 220 лв.
България усвои успешно на 100% средствата по Инструмента Шенген и постигна целите на Националната индикативна програма по този финансов инструмент. От началото на декември страната ни има вече функционираща интегрирана система за контрол и наблюдение на черноморската граница, като сигурността й се гарантира и от нови гранично-полицейски кораби. В процес на изграждане е аналогична система за част от българо-турската граница, която ще бъде завършена до края на 2011 г. За целите на граничната охрана са доставени три хеликоптера и се въвежда въздушният компонент за наблюдение на границата. От ноември т. г. функционира и Националното бюро „СИРЕНЕ” за връзка с Шенгенската информационна система.
Изпълнението на поетите от страната ни ангажименти беше подкрепено и от правителството, което осигури 56 млн. лв. за реализиране на националния шенгенски план за действие. Голяма част от проектите, финансирани с национални средства, са изпълнени успешно, а останалите ще бъдат финализирани до март 2011 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163