EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България в конкуренция със Сочи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България в конкуренция със Сочи

mail12:30 | 28.02.2014прегледи 1960 коментарикоментари 0


Очаровани ли сте от олимпийския дух на Сочи, слънчевото небе и излъскани улици? На това разчитат строителните предприемачи след олимпийските игри. "Градът е напълно различен сега", отбелязва Евгения Старкова, говорителка на MR Group, която издигна три жилищни сгради в субтропичния морски курорт. Ако ясното небе и топлият въздух не са достатъчни в средата на февруари, сега Сочи може да предложи повече неща, след като правителството наля над $50 млрд. в района за подготовката на зимните олимпийски игри, които вече приключиха. Сочи може да се похвали с чисто нови градски влакове, новопавирани тротоари, нови пътища и канализационно-пречиствателни съоръжения, за да бъде морето приятно. Това са само част от новите придобивки. Прозорливите компании от сектора на имотите знаеха, че това ще се случи още в деня, когато Международният олимпийски комитет обяви Сочи за домакин на игрите на 5 юли 2007 година. "Цените на апартаментите скочиха двойно за една нощ", посочва Иля Володко, ръководител на консултантската компания за недвижими имоти Macon Realty Group в Краснодар, столицата на региона, който включва Сочи. Оттогава цените спаднаха леко само в периода, когато икономическата криза удари както Русия, така и целия свят през 2008 и 2009 година, допълва той. Апартаментите са толкова скъпи, че едно студио струва най-малко 68 000 долара. Такива са цените в Московския регион, който е на второ място по този показател след самата столица. Славата на Сочи достига връхната си точка през съветската епоха, когато желязната завеса свеждаше избора на морски курорти за по-голяма част от съветските граждани до черноморското крайбрежие на страната. Градът си спечели прякора "курортна столица" и стана стандарт за високо равнище на живот, както свидетелства някога популярната фраза - "Ако винаги залагах правилно, щях да живея в Сочи". С разпадането на Съветския съюз обаче Сочи западна и дори честите пребивавания на президента Владимир Путин във вилата му край града не върнаха на района предишния му блясък. Международната известност на Олимпийските игри обаче – макар и често дължаща се на отрицателни неща като корупция, некачествено строителство и нападения срещу местни хора, сигнализиращи за нередности - и приключването на огромните усилия за освежаване на града до олимпийските игри могат да привлекат допълнително вниманието на клиентите към недвижимите имоти в Сочи в бъдеще.

България привлича

Въпреки обаче отличното освежаване и олимпийския блясък Сочи все още е изправен пред риска да бъде пренебрегнат на пазара на крайморски жилища за сметка на чуждестранни дестинации като България. Основната причина е цената: Цените в Сочи започват от 60 000 рубли (1700 долара) на квадратен метър, посочва Старкова, докато на българското Черноморие те започват от половината на тази сума, според Юлия Сайфетдинова, директор на санктпетербургската брокерска агенция Sweet Home. Освен това съотношението качество/цена в България е по-добро и има безлихвени ипотечни заеми до три години, допълва Сайфетдинова. "Средната класа ще се придържа към България", отбелязва тя, докато по-заможните се насочват към Испания или Италия при покупката на крайморски жилища. Освен това много клиенти се безпокоят за икономическото и политическото бъдеще на Русия, посочва Юлия Сайфетдинова. В България много от по-възрастните местни хора говорят руски, защото са го изучавали в училище през социализма, допълва тя. А и страната предлага на пенсионерите облекчена процедура при кандидатстване за разрешително за временно пребиваване, отбелязва Сайфетдинова. Милен Янков, директор на компанията Булгарстрой, работеща в сектора на недвижимите имоти, коментира чрез свой представител, че България също така предлага по-сух и по-прохладен климат през лятото, отколкото Сочи, по-ниски разходи за живот и по-ниска инфлация. Освен това като член на ЕС страната се опитва да гарантира по-предвидима законодателна и икономическа конюнктура. Полетът от Москва до България продължава два часа и половина, което е с половин час повече, отколкото от Москва до Сочи. Като доказателство за лекото предимство на България пред Сочи, Булгарстрой отбелязва, че само миналата година руски клиенти са купили около 3000 жилища в един от най-големите българки морски градове Бургас.

Добра инвестиция?

Президентът Владимир Путин не е единственият високопоставен, богат руснак, който се опитва да създаде тенденция с ппритежаването на имоти в Сочи. Бизнесменът и бивш президент на република Карачаево-Черкезия Арсен Каноков неотдавна показа къща, която е построил за себе си на крайбрежието в Сочи. До известна степен това работи. MR Group продаде всичките 220 апартамента в луксозния Royal Park в Сочи от 2009 до 2013 година, посочва Старкова. Като цяло обаче високите цени отказаха много потенциални собственици на жилища в Сочи, коментира Володко. Едва 700 нови апартамента се продават всяка година сега, допълва той. След като вече Олимпийските игри свършиха, компаниите от сектора на недвижимостите най-вероятно ще оставят офертите си без промяна поне половин година, за да пробват пазара, отбелязва Володко. Ако търсенето остане вяло, цените може да спаднат, уточнява той. През 2013 година правителството наложи мораториум на цялото жилищно строителство, за да ограничи броя на строителните площадки в Сочи по време на игрите, но работата по множеството жилищни сгради в града скоро ще се възобнови, което ще окаже низходящ натиск върху цените, отбелязва Володко. Старкова изрази увереност, че стойността на новите апартаменти ще се запази в обозримо бъдеще, тъй като те са съпътствани от предимствата да се живее в по-хубав, обновен курорт.

Превод от английски: БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046