EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България далеч от Ирландия и от главоболия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България далеч от Ирландия и от главоболия

mail17:25 | 23.11.2010прегледи 689 коментарикоментари 0


Цветослав Цачев, Елана Трейдинг
Дойде ред и на Ирландия да иска финансова помощ, за да спаси държавния си бюджет, банковата система и икономиката. Това вече го видяхме с Гърция преди половин година. Очевидно не говорим за „заразяване” между отделните страни, а за проблем, който не е решен още и не е ясно дали въобще има напредък в разрешаването му през последните две години. Ирландското „чудо” е далеч от България и този път световната инвестиционна общност не ни поставя като потенциални пострадали от криза в страната.
В момента стойността на застраховката срещу фалит за страната ни е на една от най-ниските си стойности, като корелацията с Румъния е повече от очевидна и отразява световната тенденция на толерантност към риск, а не вътрешни фактори. Ниският показател не означава непременно, че чуждестранните инвеститори се готвят за експанзия в България, включително и чрез фондовата борса.
Не трябва да се поддържа илюзията, че с решаването на гръцкия проблем и с предстоящото отпускане на средства за Ирландия всичко е приключило. Повечето страни по света не са решили структурните си проблеми, а само успяват да закърпят положението до следващия бюджет или до следващите избори. Рисковете според инвеститорите са значителни и това се вижда много добре при сравнение на петте от PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция, Испания).
От петте страни само Италия има по-нисък CDS от България в момента или от равнището на Гърция през март. Растящият риск означава, че инвеститорите се насочват само към проекти, които носят висока възвращаемост. Това ще има отражение не само върху пазарите на тези страни, но и върху преките инвестиции, защото много проекти се отхвърлят като ниско рентабилни. Дори Португалия и Испания никога да не се сблъскат с проблемите на Гърция и Ирландия, техният растеж ще бъде по-слаб от обичайното.
Може ли България да спечели от това? Може би единствено капитали от съседни страни като Турция или Румъния биха предпочели България в сравнение с Гърция. Но двете икономики са много различни, за да се говори за реална конкуренция в повечето отрасли. А капиталите от и за Португалия и Испания ще се насочат към страните от Южна Америка. Единствен плюс за България остава интеграцията с региона и с бързо растящите икономики от Източна Европа. И надеждата, че чуждите капитали ще бъдат привличани от ниските данъци и разходи за труд, а вътрешното потребление ще започне да се повишава много скоро.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg