EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българите очакват рецесия + потребителски климат в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българите очакват рецесия + потребителски климат в ЕС

mail09:32 | 18.07.2016прегледи 1347 коментарикоментари 0


През второто тримесечие медийните дискусии бяха доминирани най-вече от специфични национални теми. В резултат на това показателите за икономиката, очакванията за доходите и за склонността към покупки в различните европейски държави са доста разнородни. Като цяло обаче потребителският климат в ЕС-28 претърпя значителен подем от март до юни 2016 г., като се повиши с 4,1 пункта до 13,1 пункта, показва проучване на GfK. Това е най-високата стойност от март 2008 г. (16,8 пункта).

Икономически очаквания

zoom_sss

Българите очакват рецесия, но увеличават  намерението си за покупка на стоки и услуги с висока стойност

Въпреки отличния икономически растеж, българските потребители не се надяват на нов възход. Вместо това те очакват настъпването на рецесия. Икономическите очаквания спаднаха с 1,4 пункта през второто тримесечие до -7,3 пункта. Макар това да съставлява увеличение от 5,6 пункта през годината, стойността продължава да стои непоклатимо под дългосрочната средна стойност от 0 пункта.

От друга страна очакванията за приходи се повишиха слабо с 1,3 пункта, като достигнаха 5,2 пункта през юни. Показателят се е покачил с 11,8 пункта спрямо същия месец на миналата година.

Като се има предвид непрекъснатият спад на безработицата и доста стабилната икономика през последните няколко години, българите смятат, че сега е точният момент за покупка на стоки и услуги с висока стойност. През юни склонността за покупки достигна 15,7 пункта – значително увеличение с 14,7 пункта в сравнение с март и най-високата стойност точно за две години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg