EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бъдещето на „Набуко” обсъждат във Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бъдещето на „Набуко” обсъждат във Виена

mail11:00 | 23.11.2010прегледи 575 коментарикоментари 0


След създаването на българско - руско акционерно дружество за изграждането на българския участък от газопровода "Южен поток", България активизира преговорите и по другия важен газопровод, който е планиран да минава през територията на страната ни.
Министърът на външните работи Николай Младенов ще се срещне днес във Виена с ръководството на Международната проектна компания за газопровода „Набуко”, съобщиха от МВнР. Срещата е по инициатива на българската страна.
Ще бъдат обсъдени перспективите пред проекта, както и следващите стъпки, които страните участнички трябва да предприемат за бързата му реализация.
"Поисках тази среща, защото реализацията на Набуко е приоритет за България и за Европа. Нашата страна е направила всичко необходимо, за да улесни стартирането на проекта. Именно поради това ние трябва да бъдем активни в мобилизирането на още европейска подкрепа за Набуко. Особено след възможностите, които се откриват след изявлението на вицепремиера на Туркменистан Баймурад Ходжамухамедов, според когото страната му е готова да доставя 40 млрд. куб. метра газ годишно за Набуко" е посочил Николай Младенов, цитиран в съобщението.
Преди ден еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви по време на пресконференция на тема "10 години енергиен диалог Русия - Европейски съюз", че газопроводите "Южен поток" и "Набуко" може би ще бъдат конкурентни.
На един по- ранен етап в медиите дори беше обсъждан въпросът за обединение на двата газопровода като Русия категорично отхвърли подобна идея.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg