EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имаме интерес към „Набуко” и „Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имаме интерес към „Набуко” и „Южен поток”

mail12:29 | 23.10.2009прегледи 1045 коментарикоментари 0


Страната ни има интерес да минат и „Набуко”, и „Южен поток” през България. „Работим и в двете посоки по един лоялен начин с партньорите си”, заяви Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, в интервю за предаването на БНТ „Денят започва”, по повод визитата му в Русия. В предаването той коментира визитата си в Русия.
Основната цел беше да се видим със зам.-министър председателя Сергей Собянин, който е съпредседател на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Със Сергей Шматко говорихме за трите проекта – „Бургас – Александруполис”, „Южен поток” и АЕЦ „Белене”, а за „Южен поток” той ме информира за срещите си в Милано и за това, че вече почти е напълно сигурно, че тръбата ще минава през турската част на Черно море, като е много вероятно през 2010 година да започнат конкретни работи по проекта.
По повод на това дали има вероятност тръбите на „Южен поток” да заобиколят България Трайков заяви, че не трябва да се търсят такива неща и поясни, че ако мине втора тръба през Турция, това вече няма да е „Южен поток”, а ще е „Син поток” 2.
По отношение на проекта „Бургас – Александруполис” министър Трайчо Трайков заяви, че трябва да се бърза единствено отчитайки всички необходими неща, които трябва да се свършат, рискове, интереси, така че няма смисъл да се бърза заради самото бързане.
На въпрос за АЕЦ „Белене” Трайчо Трайков каза, че руската страна иска нещата да се случат колкото се може по-бързо и поясни, че от наша страна също има желание нещата да се случват бързо, но ако са спазени съответните правилни стъпки. „Има някаква тенденция и желание нещата да се случат политически, но аз казах на г-н Шматко, че за нас това е преди всичко икономически проект и можем да се ангажираме политически само след като нещата са правилно свършени икономически”, коментира Трайков. По думите му желание и трите проекта да бъдат обвързани в пакет, от страна на Русия, не е изразявано към министъра. Според Трайков всеки проект трябва да върви според собствената си логика.
Развитието на преговорите по изграждане на планираните от Русия газопроводи коментират и руските медии.
Руският премиер Владимир Путин заяви, че газопроводът "Южен поток" може да бъде построен по-рано от "Северен поток", пишат днес московски издания. Вчера руският министър-председател разговаря с италианския си колега Силвио Берлускони лично, а с
турския премиер Реджеп Тайип Ердоган - чрез телемост.
"Силвио налага на нашите предприятия много трудна задача по отношение на Южен поток", посочи Путин във видеоконференция с Ердоган. "Той казва, че Южен поток трябва да бъде построен по-бързо от Северен поток, който минава през Балтийско море", обясни Путин. Изявленията му са поместени на сайта на руското правителство.
"Наистина можем да го направим", добавил Путин, цитиран в московските всекидневници.
За целта обаче ще се наложи Русия да направи отстъпки. Основната ще е участието й в проекта за петролопровод "Самсун-Джейхан", което поставя под съмнение руско -българския проект "Бургас-Александруполис", изтъква "Независимая газета".
Експертите имат съмнение кога ще започне строежът и изчакват реакцията на България. Представител на българското правителство спешно пристигна вчера в Москва за преговори при затворени врати, пише вестникът.
Русия дълго време убеждаваше България да строи тръбата от Бургас до Александруполис. След тазгодишните избори обаче официална София пое курс към преразглеждане на подписаните спогодби, с което сама се вкара в капан, твърди "Независимая газета".
"Единственото, за което молим, е България да вземе решение възможно най-бързо", цитира всекидневникът думи на Владимир Путин към българския премиер Бойко Борисов. "Тишината в отговор на тези молби принуди руската страна да действа по-решително, тъй че дори спешната визита в Москва, направена вчера от българския министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, надали можеше да промени ситуацията", пише "Независимая газета".
Според цитирани в статията експерти, положението с проектите не е станало по-ясно отпреди. Сега въпросът с "Южен поток" изобщо става неясен, тъй като не се знае дори дали ще мине по набелязания маршрут. Няма съмнение, че София и нейните интереси
бяха оставени зад борда и тя напълно естествено може да заяви: "Прокарвайте си "Южния поток" в Европа по суша където щете, но само не и през наша територия", казва пред вестника руски експерт. Затова е невъзможно със сигурност да се посочват
срокове за строежа, добавя той.
"Южен поток" ще изпревари конкурентния проект "Набуко", тъй като вече ясно личи интересът на сериозни икономически играчи към този тръбопровод, заявява друг московски експерт. "Освен това, "Газпром" все още има пари за тръбопроводи за разлика от добивните проекти", допълва той, цитиран в "Независимая газета".
Съдбата на тръбопровода "Бургас-Александруполис" коментира "Время новостей". Позицията на България може да забави осъществяването на проекта  - София няколко пъти постави под съмнение неговата целесъобразност. Дори се отказа да го финансира въпреки доста резките изказвания на Владимир Путин за българското правителство, пише изданието.
Шефът на руската компания "Транснефт" Николай Токарев казва пред Интерфакс, че от август насам фирмата не е получила отговор от българското енергийно министерство дали става дума за официална позиция на страната или за частно мнение. България не
може да определи статута на проекта, което тревожи не само Русия, но и третия участник в него - Гърция. Казахстански петролни  компании сериозно проучват възможностите да участват в петролопровода, което може да стане чрез продажба на българския или на гръцкия дял от него, отбелязва "Время новостей".
"Ведомости" се връща към изявленията на Путин и Берлускони, че "Южен поток" може да заработи по-рано от "Северен". Според Берлускони, "това е предизвикателство, на което трябва да отговорим", но говорителят на "Газпром" не ни съобщи дали
концернът е готов да го стори, посочва всекидневникът.
Специалистът от "Газпром" бил убеден, че премиерите просто се пошегували.   
Дължината само на морската отсечка от "Южен поток" е близо 900 километра и график за изграждането му още няма. Според италианските инвеститори, строежът може да започне в края на 2010 г., а "Газпром" се канеше да завърши цялата система през
2015 г. Сега обаче от думите на Путин следва, че за строежа на черноморския газопровод се отпускат по-малко от девет месеца. Наистина те може да се тълкуват и другояче: "Северен поток" ще се забави толкова много, че "Южен поток" в крайна сметка ще го изпревари, посочва "Ведомости".
Балтийският газопровод може да се забави поне една година, например заради забележките на Швеция във връзка с проекта, смята руски експерт, цитиран в статията. Шведското правителство обаче не отвърнало на въпрос от вестника, а представител на
руския премиер уверил, че не става дума за забавяне на проекта "Северен поток".         
"Газпром" още не разкрива схемата за финансиране на "Южен поток", а според негови мениджъри тя ще е аналогична на приложената за "Северен поток" - 30 на сто собствени средства и 70 на сто от заеми. Ако се съди по сроковете, заявени от Путин,
оценката за стойността на цялата система "Южен поток" (близо 25 милиарда евро) и дяловете на партньорите, самият "Газпром" ще трябва за година и половина да инвестира към 3,75 милиарда евро, пише "Ведомости".
По принцип това е изпълнимо за "Газпром" - особено ако заложи бъдещите си печалби от износа, за да получи кредити, коментира пред изданието московски анализатор. Ако обаче вземем предвид останалите му проекти, "Газпром" не би издържал подобно
финансово натоварване, добавя експертът.
Посещението на Берлускони в Русия предизвика буря от възмущение на Запад, твърди "Московский комсомолец". Ако газопроводът "Южен поток" влезе в експлоатация, енергийната зависимост на Европа от Русия ще нарасне, обяснява всекидневникът.
Затова западни критици наричат приятелството с Путин, поддържано от Берлускони, "недостойно за представител на демократична страна", а за визитата на италианския премиер в Санкт Петербург се пускат множество слухове. Дори че Берлускони
смятал да търси помощта на руски тайни служби, тъй като бил убеден, че срещу него се крои заговор, пише "Московский комсомолец".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg