EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бургас: Соларна пейка зарежда телефони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас: Соларна пейка зарежда телефони

mail06:20 | 22.09.2015прегледи 17745 коментарикоментари 0


Водещи световни IT компании представиха концепциите си за интелигентно управление на градската среда. Представители на Hewlett Packard - България и ОРАК ГРУП показаха свои разработки в дискусия на тема "Умни решения за устойчив град" в Бизнес инкубатора в Бургас, съобщи пресцентърът на Общината. Интересът им към морския град е породен от това, че философията за "умен" град е заложена в развитието на Бургас и администрацията работи в тази посока.
По време на дискусията беше представена уникална соларна пейка, която зарежда мобилни телефони чрез енергия, акумулирана от слънчевите лъчи. Иновативната технология се намира в Морската градина при входа на Централния плаж. Тя е създадена по идея на Бизнес инкубатора, Община Бургас и арх. Емил Бурулянов. На представянето й присъства кметът на Бургас Димитър Николов.
Соларната пейка е с иновативен дизайн и атрактивно осветление през нощта. Зареждането на телефон става чрез USB кабел. Енергията се акумулира чрез поставените на слънчеви колектори на покрива на пейката.
"Бургас е един от най-иновативните и бързо развиващи се градове в страната и "smart city" може да се превърне в неговата запазена марка" - това заяви евродепутатът от ЕНП Ева Паунова по време на събитието.
Основите на Смарт Бургас вече са поставени с изпълнението на проект "Интегриран градски транспорт на Бургас", в рамките на който се изгражда интелигентна система за управление на градския транспорт. Смарт терминалите на велосипедната система в града са без аналог в страната. Осигурено е видеонаблюдение на обществени пространства и множество зони за безплатен интернет. Община Бургас скоро ще е единствената, която има собствена оптична мрежа. Участниците в събитието се обединиха около тезата, че с помощта на иновативните технологични решения трябва да бъде изградена единна, оптимизирана система за управление.
Заместник кметът Атанаска Николова заяви, че Община Бургас има спечелен проект по една от най-иновативните европейски програми, финансираща научни изследвания и постижения - Хоризонт 2020, която ни дава възможност да развием цялостна концепция, да тестваме иновативни градски решения и да си сътрудничим и обменяме опит с партньори от величината на Лондон, Лисабон и Милано.

Източник: Община Бургас


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg