EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бум на дивеча

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бум на дивеча

mail11:10 | 10.05.2019прегледи 1282 коментарикоментари 0


Дивечът в областите Шумен и Търговище се увеличава с всяка изминала година, в момента в двете области са преброени 6 499 благородни елена. През 2016 г. официалният им брой е бил 5 020, по справка на РДГ-Шумен за двете области.

Данните бяха изнесени на първия за годината Съвет по лова, в който взеха участие ловни експерти и специалисти от Североизточното държавно предприятие, РДГ-Шумен, ловните сдружения, директори и експерти от Държавните ловни и горски стопанствата, полицията и областната управа.

Данните от таксацията за същите години показват, че сърните от 4 421 броя вече са 5 650. Ръст има и при дивата свиня – от 4 967 преди четири години до 5 288 животни сега.
Едновременно с това неимоверно нараства и броя на хищниците, като чакалите вече са 4 103, а лисиците 2 761. За пореден път ловците поискаха държавата да стимулира финансово отстрела на този вид дивеч, каквато практика имаше преди години.

По време на Съвета по лова бяха обсъдени отново мерките срещу разпространението на болестта африканска чума по свинете. Представителите на ловните сдружения поискаха да им бъде разписано какви точно проби трябва да вземат от мъртви и отстреляни животни, като според тях информацията трябва да достига до всеки един ловец заедно с кутиите за пробите.

Зам.-областният управител на Шумен Петко Шаренков обясни на участниците в срещата какви мерки срещу чумата са били набелязани на проведената при него среща през седмицата. По време на първото за тази година заседание на Съвета по лова за зам.-председател беше преизбран адвокат Стоян Стоянов, който оглавява шуменското ловно сдружение. Председател на Съвета е директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов./в. Труд


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg