EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Букурещ блокира изтребителите F-16

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Букурещ блокира изтребителите F-16

mail09:30 | 29.04.2010прегледи 761 коментарикоментари 0


Придобиването на многоцелеви изтребители за Румъния, които да заменят флотилията от самолети МиГ „Лансер”, отново се усложни. Освен офертата на САЩ, които искат един милиард евро за 24 употребявани изтребителя F-16, и шведската оферта за доставка на 24 нови изтребителя на същата цена, сега се изразява становището, че процесът на придобиване на изтребители трябва да включва търг, което означава, че парламентът не може да реши какъв изтребител ще има Румъния в бъдеще.
След повече от пет години забавяне процесът по придобиване на изтребители влезе в нова фаза в края на миналия месец, когато Върховният съвет по национална отбрана избра един от претендентите.
"С оглед на това, че Румъния няма необходимите финансови ресурси за придобиването на нови многоцелеви изтребители Съветът одобри предложението на министерството на отбраната за придобиването на 24 употребявани изтребителя F-16. Предложението ще бъде предоставено за дебат и решение в парламента,” е текстът на прессъообщение от Върховния съвет по национална отбрана от 23 март. Цената за 24 стари изтребителя F-16 е 1.3 милиарда долара.
Според военни източници самолетите F-16 ще бъдат доставени безплатно, но след това ще са нужни 1.3 милиарда долара, за да се модернизират. В тази цена се включва тригодишно обслужване, обучение на пилоти и реконструиране на пистите. Трябва да се посочи, че за да функционират F-16, е нужно цялостно реконструиране на пистите, защото въздухът се всмуква от „корема” на самолета и дори едно забравено болтче на пистата би могло да повреди двигателя. Договорът не включва никакъв офсет, който би донесъл на румънската икономика ползи, равни на стойността на договора чрез американски инвестиции и т.н.
Реакцията на другите двама конкурента – шведската фирма СААБ и европейския консорциум, който произвежда изтребителите „Еврофайтър”  -  беше непреклонна. Те осъдиха факта, че не е бил проведен конкурс, за да се избере победител, което се смята за незаконно. Шведите представиха публично детайлите от офертата си: за същата сума от 1.3 милиарда долара те предлагат 24 нови изтребителя, обучение на 30 пилота и 60 техници, петгодишна поддръжка и 100% офсет. Офертата им също предлага и атрактивни финансови условия: период на изплащане от 15 години с двегодишен гратисен период и заем от шведското правителство с много ниска лихва.
Представителите на Швеция не посочиха, че въоръжението не е включено в офертата. Унгария например, похарчи повече от 55 милиона долара за въоръжение на 14 изтребителя на американската компания „Raytheon”. Представителите на СААБ обаче заявиха, че липсата на въоръжение в първоначалната оферта е предимство, защото така Румъния може да избира от къде иска да си закупи въоръжение – от САЩ, Швеция, Франция или Израел. Въоръжението за F-16 се закупува от САЩ, единственият друг алтернативен източник е Израел.

 

Парламентарна блокада

Следващата стъпка в процеса по придобиване на изтребители е сделката да бъде одобрена от парламента. Но според закона Върховния съвет по национална отбрана няма власт що се отнася до придобиването на военно оборудване. Тази власт има правителството. Всички военни сделки до сега са били базирани на решения на правителството, които са обвързващи.  Това означава, че тази сделка би била първата, при която се иска одобрение от парламента. В тази ситуация в парламента трябва да бъде внесен проектозакон за дебат или правителството да издаде спешна заповед, която да се представи в дневния ред на парламента. До момента въпросът не е решен. Но при всички случаи, ако се спазват законите, следва да бъде организирана тръжна процедура.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg