EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

БСП иска БЕХ да купи "Химко"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСП иска БЕХ да купи "Химко"?

mail10:35 | 24.03.2014прегледи 1080 коментарикоментари 0


БСП ще продължи да настоява държавата да участва в следващия търг за придобиване на активите на "Химко", като за тази цел трябва да бъде създадено специално дружество "Енергийна инвестиционна компания" към Българския енергиен холдинг /БЕХ/. Това каза във Враца Янаки Стоилов, който съобщи, че втори търг за компанията е насрочена за тази седмица.
Както е известно на 19 март т.г. се състоя таен търг за продажба на всички активи на обявения в несъстоятелност торов завод "Химко". На него не се явиха кандидат-купувачи, но търгът се приема за редовно проведен. Това съобщи синдикът на дружеството Росица Томова след края на обявения търг. Тя уточни, че в определения срок не бил внесен определения депозит за участие от 10% от началната тръжна цена. Първоначалната тръжна цена за всички вещни и имуществени права на длъжника "Химко" е 28 552 458 лева. Тя е определена от лизенцирани оценители като справедлива пазарна стойност на комбината. В отговор на въпрос Томова каза, че след обявяването на търга за активите на торовия завод е имало проявен интерес от потенциални купувачи, но отказа повече подробности. Тя отбеляза, че следващата стъпка е ново обявяване на активите на дружеството в несъстоятелност за продажба, но този път търгът ще бъде явен, а първоначално определената цена ще бъде намалена с 20%. Законът не дава конкретен срок за обявяването на новия търг, уточни на 19 март синдикът на "Химко".

Заводът беше обявен в несъстоятелност заради задължения основно към "Булгаргаз", НЕК и НАП. Малка част - около 1% от дълга, е към бивши работници на предприятието. В хода на процедурата по несъстоятелност задълженията бяха намалени от 176 милиона лева до 86 милиона лева. Според депутата от "Коалиция за България" Петър Кънев, ако държавата реши да купи активите, около 27 милиона лева се връщат като неплатени данъци, осигуровки, заплати и дългове към НЕК и "Булгаргаз". Пред БНР той каза още: Не съм убеден все още, че това предприятие може да заработи. Има много въпроси - откъде ще дойде по-евтиния природен газ и защо точно за нас ще има по-евтин природен газ, защо точно за "Химко"? Дали инсталациите, които вече са доста амортизирани, могат да произвеждат с много ниска себестойност, по-ниска от тази, която предлагат китайците или индийците. Много въпроси има, затова не мисля, че целта на програмата за реиндустриализация трябва да бъде възстановяване на стари фалирали предприятия.


 


Тагове: Химко, БСП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg