EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брюксел подготвя 60 млрд. евро за Португалия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел подготвя 60 млрд. евро за Португалия

mail09:55 | 13.01.2011прегледи 397 коментарикоментари 0


Брюксел подготвя европейски план за действие срещу дълговата криза в еврозоната, който предвижда на Португалия да бъде отпуснат пакет от 60 млрд. евро, а също и да бъдат закупени гръцки държавни облигации, пише в. "Вима", като се позовава на международната икономическа агенция Блумбърг.

Вестникът подчертава, че се обсъждали мерки, в това число за споразумение с Португалия за отпускане на 60 млрд. евро, за закупуване на гръцки държавни ценни книжа и за намаляване на лихвите по пакетите за подкрепа на държавите от еврозоната за преодоляване на дълговата криза.
Предложенията по тези мерки щели да бъдат поставени на срещата на финансовите министри от еврозоната следващата седмица. Решенията по всяка вероятност щели да се вземат на сесията на върху на ЕС на 4 февруари.
В. "Етнос" цитира европейския комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, който казал, че Европейската комисия подкрепя усилията на гръцкото правителство за оздравяване на икономиката на страната.
Оли Рен окачествил Гърция, Швеция и Латвия като пример на страни, успели да реализират смели реформи, въпреки високата политическа цена на това начинание, като казал на гръцкия премиер: "Браво Йорго". Еврокомисарят ясно се противопоставил на евентуално преструктуриране на дълговете на Гърция или на някоя друга страна от еврозоната, като изтъкнал, че подобно нещо ще има особено сериозни и негативни последици.
"Вложете пари, за да спасим еврото" призовал председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, според в. "Нафтемборики".
В. "Имерисия" коментира, че мерките, с които Брюксел залага да сложи край на дълговата криза в еврозоната ще са драстични. Вестникът посочва, че след Япония, и Китай обсъждал сега възможността за покупка на облигации от европейския механизъм за подкрепа.
В. "Елефтерос типос" обаче предупреждава, че се задават нови крути мерки от страна на правителството и че те ще засегнат транспорта, където билетите ще скочат до 40 на сто, сметките за ток - с 11,6 на сто, и че 1 млрд. евро ще бъдат орязани от заплатите в държавния сектор, където те ще паднат с 25 на сто.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg