EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Британците се връщат към пари в брой

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британците се връщат към пари в брой

mail17:03 | 10.08.2022прегледи 763 коментарикоментари 0


Все повече британци преминават към пари в брой, за да управляват бюджета си на фона на скока на цените, съобщава британската пощенска компания Post Office, цитирана от Ройтерс. 

Компанията е установила рекордно теглене на пари на гишетата в офисите през юли. Тегленето от частни лица се е увеличило с близо 8 процента на месечна основа до 801 милиона британски лири (950 милиона евро). След декември 2021 г. за втори път изтеглените суми надхвърлят общо 800 милиона лири.

Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен максимум от 9,4 на сто през юни. Затова, според британските пощи, хората предпочитат да използват пари в брой, за да управляват бюджета си, често пъти "ден за ден".

Банк ъв Ингланд (Bank of England) предупреди в четвъртък миналата седмица, че съвсем скоро предстои неизбежна продължителна рецесия и обяви най-голямото увеличение на основната си лихва от 1995 г. в опит да се бори с инфлацията. Британските супермаркети също съобщиха, че потребителите купуват по-малко и пазаруват по-често, за да контролират по-добре бюджета си.

Години наред парите в брой ставаха все по-непопулярни във Великобритания, като картовите трансакции надхвърлиха плащанията с банкноти и монети през 2017 г. благодарение на безконтактните карти, според Организацията на финансовия и банковия сектор във Великобритания UK Finance.

Post Office, която има над 11 500 пощенски клона в страната, съобщи, че депозитите в брой на частни лица са достигнали 1,35 милиарда лири през юли, което е с 2 на сто повече от юни. Миналия месец е била обработена рекордната сума от 3,32 милиарда лири от депозити и тегления./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg