EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Боряна Пенчева номинирана за УС на БНБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Боряна Пенчева номинирана за УС на БНБ

mail15:15 | 03.10.2012прегледи 979 коментарикоментари 0


Президентът Росен Плевнелиев номинира заместник-министъра на финансите Боряна Пенчева за член на Управителния съвет на Българската народна банка. Сред мотивите на държавния глава за номинацията са професионалният опит на Пенчева, натрупан на всички нива - от експерт до ръководител, което е гаранция за висока експертиза при формулирането и вземането на решения, както и желанието и поетият от нея ангажимент да работи за спазването на принципа за върховенство на закона и за продължаване на политиката на Българската народна банка за гарантиране на финансовата стабилност в България.
За номинацията на Боряна Пенчева за член на Управителния съвет на БНБ е уведомен управителят на банката Иван Искров.
Шестгодишният мандат на новия член на Управителния съвет ще започне на 2 декември 2012 година.
Боряна Пенчева е с ресор макроикономическо планиране, управление на държавния дълг и координация на държавната политика в областта на финансовите услуги и финансовите пазари, както и сътрудничество с международните финансови институции, участие в координацията на икономическата и финансова политика в рамките на ЕС, финансово управление на помощта от ЕС по предприсъединителните инструменти, Структурните и Кохезионния фондове на ЕС, по двустранни и многостранни международни програми и други.
В периода 2002-2009 г. Боряна Пенчева е заемала длъжността директор на дирекция „Управление на средствата от ЕС” в Министерството на финансите с отговорности по планиране, преговори, управление, координация и мониторинг на финансовата подкрепа за България от ЕС, Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, както и по двустранни програми с Гърция, Дания, Норвегия, Холандия.
Преди 2002 г. Пенчева е била изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на търговията, експерт и директор на Института по търговия към Министерството на икономиката.
От 2010 г. е Боряна Пенчева е алтернативен управител за България на Международния валутен фонд, управител за България на Черноморската банка за търговия и развитие, на Международната инвестиционна банка, Международната банка за икономическо сътрудничество. Заместник-председател е и на Съвета за координация на борбата с измамите при Министерския съвет, член е на Съвета по европейски въпроси към МС.
Боряна Пенчева е работила активно за укрепване на финансовата и на макроикономическата стабилност, за усъвършенстване на правната рамка и модернизиране на инфраструктурата на финансовия сектор, в съответствие с новите предизвикателства и единното европейско законодателство. Участва и в работата на Съвета на финансовите министри на ЕС ЕКОФИН./ Пресцентър Президент на Република България
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg