EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борсовата психология

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борсовата психология

mail16:15 | 31.08.2009прегледи 673 коментарикоментари 0


Михаил Браун, Deutsche Welle
Най-новите данни показват, че германската икономика стъпва на крака и през идните месеци може дори да отбележи умерен прираст. Тенденцията намира отражение и на борсата, където, както е известно, се търгува бъдещето.
От няколко дни германският борсов индекс DAX бележи върхови показатели от над 5500 пункта. От началото на годината курсът на борсовите акции се повиши със средно 15 процента.
Щом на  хората им е добре, всичко е добре. Ако обаче им върви много добре, тогава може да се появи самонадеяност, която бързо да доведе до срив. Така че, най-хубавото е, когато нещата не вървят на зле.
Това е общото между хората и борсата. Поради това Манфред Хюбнер, шеф на борсовия барометър Сентикс, не вижда никакво противоречие в това, че фирмите все още са на червено, но борсовият индекс DAX бележи все нови и нови върхове. По думите на експерта от Сентикс:

Доверието в икономиката се възвръща

"Положителните борсови данни показват, че проблемите стават по-малки. Най-хубавото чувство е, че и болките стават по-малки. От месец март няма болезнени послания."
Инедксът ИФО с показатели за бизнес-климата потвърждава тази тенденция, като се повиши за пети пореден път. Съмненията на всички песимисти, които през март гледаха с подозрение на растящите борсови акции, бяха опровергани. В каква фаза се намира цикълът на борсовите курсове?
Според Манфред Хюбнер: "Първо, фаза на съвземането. Курсовете на борсата се покачват, тъй като няма тревожни съобщения. След това фазата на кореции. Вложителите са разколебани. Сега положителният индекс за бизнес-климата е едно потвърждение. Едно оптимистично откритие - откритието, че най-ниската точка е преодоляна. Сега анализаторите сочат растеж на акциите. Това е  рационалната фаза на най-голяма хармония между добри новини и добро развитие на борсовите курсове."

По-рискованото тепърва престои

Но фазата на възстановяването и фазата на корекциите подминаха много инвеститори, тъй като броят на акционерите в Германия беше значително по-висок, отколкото е понастоящем. Ако анализите на експертите от Сентикс са правилни, тогава половината от борсовия подем би трябвало да е отминал. Другата половина от този подем обаче тепърва предстои. Само че това е като при алпинистите - сега идва по-стръмното, по-бавното и по-рискованото.


Тагове: борса, Германия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg