EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Борсовата приватизация съживява капиталовия пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борсовата приватизация съживява капиталовия пазар

mail09:32 | 23.03.2010прегледи 2484 коментарикоментари 0


Приватизирането на държавни предприятия през борсата задължително трябва да се случи, коментираха за БТА икономически анализатори. Според тях добър ход е приватизацията та държавни компании, но трябва да се приватизират не само множество на брой малки дружества, но и големи компании. "Топлофикация София" и
други големи  държавни дружества в енергетиката са сред тях, посочиха експертите.
Бързи концесии и приватизация, но през борсите, са сред мерките за справяне с кризата, посочи премиерът Бойко Борисов в неделя след като правителството, синдикатите и работодателите разгледаха  пакет от антикризисни действия.
Към министерството на икономиката има 55 миноритарни дялове от компании, които могат да  бъдат пуснати на борсата.
Част от тях са  миноритарните дялове в електроразпределителните дружества, "Свободна зона Пловдив", "Транзитно-търговска зона Варна",  "Арсенал", "Ломски мелници" и други. От министерството на финансите обявиха наскоро за създаване на държавна консолидираща компания към министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Компанията ще предлага миноритарните дялове,  собственост на държавата, на Българската фондова борса. След създаване на компанията незабавно ще стартират  действия за предлагането на предприятията на борсата. 
Според заместник-министъра на икономиката,  енергетиката и туризма Мая Христова към момента не се предвижда енергийни компании от Българския  енергиен холдинг да бъдат листвани на борсата. Христова посочи, че се предвижда приватизация на остатъчни дялове от енергийни компании, в които държавата има миноритарно участие, но това ще бъде в пакет от дружества.
Откакто са  приватизирани, електроразпределителните дружества не са  разпределяли дивидент към държавата и към себе си, а са реинвестирали печалбите си в бизнеса, посочи Христова.
Капиталовият пазар напоследък е във фокуса на вниманието на деловите среди в България. Според българския бизнес продажбата на държавни пакети през фондовия пазар може да послужи като катализатор за възстановяване на капиталовия пазар. В началото на март в писмо до премиера Бойко Борисов българският бизнес поиска бърза приватизация на енергийни дружества и представи позициите си на  кръгла маса "Капиталовият пазар в България  - накъде след кризата?", а Фондовата борса набеляза в стратегия развитието си до 2012 година.
Капиталовият пазар във всяка една държава може да бъде определен като барометърът на икономиката, заявяват в писмото си да премиера седем  бизнессдружения и ръководството на Фондовата борса. В текста се посочва, че представянето на капиталовия пазар се приема като важен сигнал от страна на чуждестранни организации и институции при оценяване състоянието на икономиката и при вземане на решения за осъществяване на инвестиции.
От състоянието и проблемите на капиталовия пазар в България пряко са засегнати широк кръг институции като управляващи дружества, инвестиционни посредници, публични дружества, пенсионни фондове, търговски банки, както и над 3 три милиона български и чуждестранни участници.
Българският капиталов пазар спря да осъществява основната си функция на финансово посредничество, от което силно пострадаха редица компании, които загубиха важен източник на финансиране на своята дейност, смята бизнесът. Изтичането на капиталови потоци през последните години, както и липсата на нови такива може да окаже негативно влияние върху динамиката на валутните резерви на страната, отбелязват експертите.
С възникването на икономическата криза българският капиталов пазар претърпя чувствителни загуби. Борсовите индекси в България бяха сред най-губещите в световен мащаб, като реализираха спадове в размер на над 70  на сто от своите стойности към края на 2007 г., коментират специалистите.
Владимир Костов, подуправител на БНБ, посочи ключовото значение на капиталовия пазар за развитието на икономиката.  Предвижданият ръст от 0.3 на сто на БВП  за настоящата година е важен за страната, каза Ана Михайлова, заместник-министър на финансите. Предварителните данни на НСИ показват, че тази година през януари износът е с 13 процента  повече от 2009 г. Надяваме се, че това оживление в износа ще бъде последвано от засилване на капиталовите потоци  към България,  заяви Ана Михайлова.
Пазарната капитализация на публичните дружества в България  обаче отбелязва значително намаление в годините на кризата. Ако към края на 2007 г. тя се равняваше на 28,9 млрд. лв. или 44 на сто от БВП на страната, към края на февруари 2010 г. пазарната капитализация на публичните дружества достигна 11 млрд. лв. или 17 на сто от БВП. По този си показател България е на едно от последните места в Европа и това е основна причина чуждестранните капиталови потоци да заобикалят България през последната година, коментират експертите. През 2009 г. капиталовият пазар в България бе сред най-лошо представилите се в региона. Дневните борсови обороти също спаднаха до критичен минимум от около 500 хил. лв., отбелязват анализаторите.
За разлика от България капиталовите пазари в региона като Полша, Румъния, Чехия и други се представят далеч по-успешно на фона на икономическата криза, като успяват да привлекат чуждестранни инвеститори и да запазят важното значение на фондовия пазар за икономиката, заявяват представителите на бизнеса. Според тях това се дължи основно на силно изразената подкрепа за капиталовия пазар от страна на отделните
правителства, което намира изражение в ефективното им използване за приватизационни сделки и продажба на миноритарни пакети от енергийни дружества като Transelectrica и Transgaz в Румъния, CEZ в Чехия, PGNIG, Grupa Lotos, PGE, ENEA в Полша и други. Тези приватизационни сделки са съдействали за подобряване на прозрачността и корпоративното управление на посочените дружества.
Според бизнеса за спасяването на капиталовия пазар е нужно  осъществяване на публично предлагане на миноритарни държавни дялове от енергийните компании: Български енергиен холдинг, "Булгартрансгаз", АЕЦ "Козлодуй", НЕК, "Булгаргаз", "Електроенергиен системен оператор", ТЕЦ "Марица Изток 2",  както и на електроразпределителни дружества.
Очакваме предлагането да привлече силен интерес от страна на чуждестранни инвеститори, като не бива да се подценява и чисто фискалния ефект от продажбата на пакети от цитираните дружества и генерирането на приходи в полза на бюджета, коментират експертите.
Липсата на подкрепа от страна на правителството за развитието на капиталовия пазар допълнително би влошило неговото състояние, при което вредите ще бъдат понесени от българския бизнес, осигурените лица, инвеститорите и не на последно място от Фондовата борса, предупреждават представителите на българския бизнес.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg