EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Борисов представи приоритетите в ЕП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов представи приоритетите в ЕП

mail17:45 | 17.01.2018прегледи 10665 коментарикоментари 0


Брюксел/Страсбург, кор. на БТА Николай Желязков
Премиерът Бойко Борисов представи днес пред Европейския парламент в Страсбург приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.
Той посочи, че това са Западните Балкани, сигурна и стабилна Европа, цифровите умения. България успя в рамките на година да направи така, че миграционният натиск да е нула. На българо-турската граница показахме как с европейската солидарност и помощ, с усилията на държавата и със споразумението с Турция ограничаваме до минимум миграционния поток. Имаме огромна морска граница с Турция и голяма сухопътна граница, отбеляза премиерът.
Считам, че споразумението с Турция трябва да продължи да работи и въпреки категоричността, която трябва да отстояваме за върховенство на закона и свободата на медиите, споразумението да продължи да се прилага, турската страна се грижи за милиони мигранти, добави Борисов. Той допълни, че председателството ще се опита с много такт и дипломатичност да реши въпроса за бъдещото разпределение на мигрантите.
В някои държави има огромно струпване на мигранти, харчат се големи ресурси; други не искат да приемат мигранти; трети, като България, са на входа на потока и трябва да намерим решение за подпомагане опазването на общата граница. Трябва така да си охраняваме границите, че влизането да бъде само през ГКПП и тези, които бягат от войни, да се погрижим за тях, но да се знае, че това ще бъде до края на военните конфликти. Или да се направят обезпечавани от нас центрове близо до конфликтите, за да се върнат хората и да участват във възстановяването на страните си. Икономическите мигранти да бъдат допускани там, където има нужда от тях, предложи премиерът.
По въпроса за Западните Балкани той посочи няколко варианта. Предложихме един, който не носи рискове за ЕС. Знаем, че в мандата на тази Европейска комисия няма да има нови държави от Балканите, приети в ЕС. Но същевременно много ясно и честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят за интегрирането им в Европа. Това е точният момент, в който да го направим. Вчера един изстрел в Косово взривява Балканите, преговорния процес и веднага настроенията стават други. Народите от Балканите очакват, бидейки географски и исторически в Европа, накрая да имат план за присъединяване, поясни министър-председателят.
Мисля, че България и Македония дадоха изключителен пример, че с такт и добронамереност държавите от Балканите могат да решават проблеми и да не идват при вас с проблемите. Договорът за добросъседство вече е подписан. Истински се надяваме сега между Скопие и Атина да завърши процесът за името, това дава перспектива за НАТО и ЕС. Какво би станало, ако не вземем това решение - имаме редкия шанс, без никакъв риск, да подготвим Западните Балкани - за туризъм и инвестиции, да не позволим да се обезлюдят. Ако не го направим, интересът на Русия, Турция, Китай и Саудитска Арабия към Балканите е голям, някой друг ще го направи. Сега е моментът да им дадем перспектива. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа. След това ще се чудим откъде са дошли ислямски бойци или радикален ислям - там има благодатна почва заради големия процент мюсюлмани, които живеят на Балканите.
За Русия - с всички забележки, които имаме, едни искат отпадане на санкциите, други искат да се задълбочат. Ще търсим нормализиране на отношенията, но това далеч надскача нашия праг на възможности, това ще бъде общоевропейско решение.
За бюджета на ЕС - вярвам и разчитам на ЕП, защото бюджетът на една държава или на Европа прави политиката. Важна е общата селскостопанска политика, кохезионната политика. България има четири процента ръст на икономиката, шест процента безработица, огромен фискален резерв, нула инфлация. Мисля, че сме готови за чакалнята на еврозоната. Благодаря на всички държави донори, които помогнаха за България и целия регион. Трябва да намерим баланса на взаимното уважение - държавите донори, които дадоха милиарди и това, което ние като пазар, култура, геостратегическо разположение, имаме, продължи Борисов.
Той настоя кохезионната политика да бъде запазена в следващия многогодишен бюджет на ЕС. По въпроса за общата отбрана премиерът коментира, че при настоящите геополитически предизвикателства ЕС малко се вглежда в заплахите и обикновено реагира след събитията. Оставяме да бъдем зрители и големите държави да взимат решения по теми, които след това се сблъскваме в Европа със страшна сила да решаваме. От тези войни идват миграционните потоци, добави Борисов. Ще бъде радост за нас, ако можем да се доближим до доброто представяне на Естония, посочи в словото си българският министър-председател.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4112