EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов в защита на вицепремиерите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов в защита на вицепремиерите

mail15:56 | 22.10.2010прегледи 657 коментарикоментари 0


Оценките, които получава България от рейтинговите агенции, показват, че не се налага освобождаването на Симеон Дянков от поста на финансов министър, заяви днес премиерът.Освобождаването на министри по принцип не е проблем. Така премиерът Бойко Борисов отговори в парламента на въпрос на Георги Пирински дали няма да освободи финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков, предаде News.bg.
По думите на премиера обаче, освобождаването на един финансов министър означава падане на цялото правителство.
„Какво пречи да освободите министър Дянков от поста министър на финансите? Какво ви пречи да го подсетите сам да си подаде оставката?”, попита депутатът Георги Пирински от парламентарната трибуна. По думите му министър Дянков е трябвало сам да се сети да си подаде оставката.
„Оценките, които получава България от рейтинговите агенции, показват, че не се налага освобождаването на Симеон Дянков от поста на финансов министър”, изтъкна в отговора си премиерът. Днес последната от големите четири японски кредитни агенции обяви, че България е променила кредитната си перспектива от отрицателна на стабилна.
Това е благодарение на добрата данъчна и прогнозируема политика, заяви министър-председателят.
Според Пирински обаче през първото полугодие на тази година у нас е регистриран икономически спад, докато други страни от ЕС бележат ръст. Това негативно положение е заслуга изцяло на финансовия министър, посочи той.
Премиерът защити и вътрешния министър Цветан Цветанов, призовавайки народните представители с думите: „Да не се включваме в тази атака, която върви от няколко дни срещу вътрешния министър”.
Самият Цветанов заяви в парламента, че до последно в качеството си на министър, а и след това ще защитава правомощията на българските полицаи при изпълнение на служебните им задължения. Той беше категоричен, че ще бъде безкомпромисен към всеки един, който погази закона.
Той подчерта, че няма да си позволи това, което Тройната коалиция направи по време на специализираната полицейска операция по случая „Чората", а именно действията на тогавашния министър вътрешните работи Румен Петков, който публично взе страна по случая. По този начин според настоящия министър предварително е бил предрешен случая, а полицаите са осъдени несправедливо.
По време на днешното заседание на парламента премиерът разпореди вътрешният министър да направи проверка във връзка с представена от Евророма справка за всички средства, които са били отпуснати за решаване на проблемите на ромското население в България.
Борисов обяви това като част от отговора си на въпрос, зададен от Милена Христова от Евророма. Премиерът обаче не поясни дали и кога евентуално ще бъде създаден единен орган за решаване на проблематиката около ромите.
Именно това беше и основното питане на Христова. Според нея в момента отговорностите се размиват между държавни ведомства.
Борисов допълни, че трябва да се направи анализ на сегашната дейност, както и да се обсъдят алтернативни политики във връзка с проблемите на ромската общност в България. Приоритети ще бъдат образованието, здравеопазването, заетостта и нормалните условия на живот.
Премиерът определи за неприемлив трафика на ромските деца, както и насилствените бракове между малолетни роми. По думите му въпросът с проблемите на ромите е приоритетен и за предстоящото унгарско председателство на ЕС. Създадена е специална група в ЕС, която ще се занимава с тези въпроси, обясни премиерът.
Борисов каза още, че решаването на затрудненията на ромското население в България няма да е нито лесно, нито бързо. Той обясни, че за целта са необходими и определени финансови средства, за които страната ни разчита на Европейския съюз.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg