EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Повишиха рейтинга на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Повишиха рейтинга на България

mail10:16 | 02.12.2009прегледи 523 коментарикоментари 0


Standard & Poor повиши рейтинговата перспектива на България от негативна към положителна, позовавайки се на поддържаната стабилна фискална политика и нисък брутен дълг, съобщава WSJ.
Рейтинговата агенция отбелязва още стабилните перспективни за растеж и членството в Европейския съюз като положителни фактори за страната.
В допълнение S&P подчертава, че банковата система на страната изглежда добре капитализирана, което според агенцията се дължи на факта, че западните банки подкрепят клоновете си в Източна Европа. Западните банки имат дялово участие в почти 85 % от банковия сектор в България.
S&P потвърди суверенния кредитен рейтинг на страната ни на ниво от BBB.
Въпреки това агенцията изрази загриженост по отношение на мащабната външна нестабилност и свързаните с нея рискове в световен мащаб, които се очаква да продължат и през следващата година.
Очакванията на специалистите от S&P са брутният вътрешен продукт на страната да се свие до 6 % през тази година и с още 2 % през 2010 г., и едва през 2011 г. да отбележи ръст.
България се радваше години наред на силен икономически ръст преди да изпадне в рецесия през първата половина на годината, отбелязва WSJ. Страната беше засегната от спада в туризма и затварянето на фабрики. Въпреки това икономиката на страната избегна двуцифрено свиване на БВП, каквото се случи в Латвия, Литва и Естония.
И докато България е най- бедния член на ЕС и една четвърт от нейния брутен вътрешен продукт е зависим от чуждестранното финансиране, страната не потърси спасителна помощ от МВФ, каквато беше отпусната на сравнително по- богатите съседни държави като Румъния и Унгария.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg