EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

БНБ: Стрес-тестове по пътя към еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ: Стрес-тестове по пътя към еврозоната

mail13:04 | 01.02.2016прегледи 1054 коментарикоментари 0


Тази година предстои да бъде извършен преглед на качеството на активите (ПКА), който ще бъде последван от стрес тест на цялата банкова система. Това се посочва в публикация на Димитър Радев, управител на БНБ, в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България, бр. 44, януари 2016 г. Ето останалата част от съобщението:

Организирането на ПКА на банковата система произтича от мандата, възложен на БНБ с §9 от Преходните и заключителните разпоредби на приетия през м.г. Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. БНБ следва да организира извършването на ПКА на банковата система, включително проверка на качеството и адекватността на използваните оценки за стойност на активите, приетите обезпечения и практиките по обезценяване и провизиране, с участието на независими външни лица с висока професионална репутация.

Прегледът ще бъде извършен в пряко сътрудничество с Европейската комисия и Европейския банков орган и ще се основава на методология, съответстваща на вече приложената от Европейската централна банка при стартирането на Единния надзорен механизъм в еврозоната през 2014 г.

Процесът вече протича, в съответствие с план, който обхваща периода от лятото на 2015 г. до края на 2016г. Този 18-месечен план беше обявен при избора ми за управител на БНБ, а конкретните мерки и срокове в него бяха институционализирани след одобрението им от Управителния съвет на БНБ през есента на 2015 г.

ПКА и стрес тестът на банковата система имат за цел да отговорят на две групи предизвикателства: (1) свързани с доверието в централната банка и банковия ни сектор след случая с Корпоративна търговска банка; и (2) свързани със стратегическите решения, които страната трябва да вземе по отношение на присъединяването към еврозоната и пълното интегриране в европейската надзорна и финансова архитектура.

БНБ очаква, че ПКА и стрес тестът ще потвърдят стабилността на банковия сектор, като цяло. Наред с това, следва да сме готови да реагираме на конкретни проблеми, ако такива се появят. За разлика от 2014 г., днес разполагаме с организационната и институционалната рамка за управление на кризи в сектора – както по отношение на засилената превантивна роля на банковия надзор, така и за регламентиране на процесите за преструктуриране на банки (чрез създадената нова законова рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции).

ПКА не е самоцелно или изолирано упражнение, а представлява елемент от средносрочния стратегически контекст на задачите и предизвикателствата пред БНБ и финансовата ни система. Той е замислен да послужи като основа за една цялостна оценка на състоянието на финансовия сектор в България през втората половина на 2016 г. – чрез т.нар. „Програма за оценка на финансовата система“ (FSAP), осъществявана от Международния валутен фонд с участието на Световната банка.

След приключването на ПКА и стрес теста на банковата система, както и след оценката по FSAP, ще бъде извършен анализ за необходимите стъпки за реализиране на нашите стратегически цели – присъединяването към еврозоната и пълното интегриране в европейската надзорна и финансова архитектура. Тогава ще бъдат дефинирани подходите и следващите етапи по пътя към тези цели, заедно с евентуални целеви срокове (ако към момента бъде възможно да се обосноват).

Предложенията за избор на подходи, етапи и срокове ще бъдат формулирани от Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, в чиято работа БНБ ще вземе активно участие. Въз основа на тези предложения правителството и Народното събрание ще вземат окончателните решения.

Позиция

БСК подкрепя всички усилия и мерки за ускоряване на подготовката, за незабавно приемане на Национален план за въвеждане на еврото в Република България, за осигуряване на необходимата външнополитическа подкрепа и приема за реалистични и постижими следните целеви дати за влизане на страната ни в:

-         Европейския банков съюз - 2017 г.,

-         ERM II - от 2017 г.,

-         Еврозоната – от 2019 г. (2020 г.).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg