EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

БНБ: Двойно по-малка печалба за банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ: Двойно по-малка печалба за банките

mail09:01 | 05.03.2019прегледи 607 коментарикоментари 0


Банките, които работят у нас, стартират 2019 г. с близо двойно по-малка печалба в сравнение с миналата година. За януари тя е 77 млн. лв. срещу 117 млн. лв. през първия месец на 2018 година. Това показват последните данни на БНБ.

Очакванията са тази година банките да бъдат по-консервативни заради стрес тестовете, които провежда ЕЦБ на 6 големи финансови институции, както и заради затягането на кредитния режим от страна на БНБ и заради по-ниския ръст на икономиката.

Миналата година се оказа рекордна за печалбата на банките печалба - 1,47 млрд. лв. Тя надхвърли с 80 млн. лв. резултата за предкризисната 2008 г. Тогава активите на банковия сектор бяха около 70 млрд. лв.

Извършените през първия месец на тази година разходи за обезценка на финансови активи също са по-малко - 24 млн. лв., или спад с 8 млн. спрямо тези към 31 януари 2018 г., сочат данните.

Банковата ни система разполага и със солидни ликвидни буфери от 27,9 млрд. лв., отчитат още експертите на Димитър Радев.

Банките са добавили нови 1,4 млрд.лв. към активите си и така те вече са над 107 млрд. лева.

Увеличението идва главно от инвестициите в дъщерни, съвместни и асоциирани предприятия, отчитат от централната банка. Всъщност активите се доближават до брутния вътрешен продукт на страната, което говори за стабилност на банковата система.

Кредитният портфейл също расте - за месец с 384 млн. лв. Най-бързо продължават да растат заемите за домакинствата, които само през януари са се увеличили с 0,7% спрямо края на декември 2018 г.

Въпреки все още ниските лихви с цели 826 млн. лв. спрямо края на декември са се увеличили депозитите - тези от домакинства - с 0,3%.

В челната петица по активи няма размествания - водач продължава да бъде УниКредит Булбанк, следват Банка ДСК, ОББ, ПИБ и Пощенска банка.

Според финансови анализатори, основен фактор за печалбата на банките е ръстът на депозитите, който в последните години е над 9%. Вторият източник е разликата между лихвите по депозитите и лихвите по кредитите. Въпреки че те са рекордно ниски, маржът между тях продължава да се движи в рамките на 4%.

Източник на печалба са и таксите и комисионните - средно около 200-250 млн. лв. на година идват от тях.

Банките печелят и от чистене на лоши кредити, защото то предполага продажба на залозите срещу тях, което води до приход за кредитора.

Печалба на банките носят собствените им активи, намаляването на разходите за обезценка на лоши кредити.

Доход им носят и държавните ценни книжа и корпоративни облигации, които банките купуват с цел продажба в бъдещ период. 


Тагове: БНБ, банки, печалба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888