EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Битката за ГМ храни става все по-остра

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Битката за ГМ храни става все по-остра

mail17:00 | 26.01.2010прегледи 649 коментарикоментари 0


Всички забрани, въведени от европейските членки, независимо дали става въпрос за култивиране или за пускане на пазара на генетично модифицирани организми, са единствено предвидените по процедурата на европейското законодателство. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова на съвместното заседание на Комисията по околната среда и водите и Комисията по земеделието и горите, предаде агенция „Фокус”. Мотивите за промяна на закона са свързани с хармонизиране на директивата с българския закон.
Караджова обясни, че по проект съвместно с Австрия за извършване на скрининг за съответствие на законодателството по отношение на ГМО, изрично се изразява становище, че имаме несъответстващи текстове у нас с европейското законодателство.
Тя обясни процедурата, по която ще става отглеждането на генетично модифицирани култури у нас. Заявителят, който желае да засажда подобни култури, ще трябва да подава заявления до министъра на околната среда, с оценка за риска. След това заявление се изпраща до ЕК и до всички страни-членки. Досието се дава за разглеждане в комисия при министъра на околната среда. В тази комисия участват и представители на НПО. След като се получат становищата от всички страни, започва обсъждане с всички заинтересовани страни и едва след това се взема решения. След такава процедура са въведени забраните за отглеждане в страните-членки, каза министърът.
„Има достатъчно строга процедура, която не би позволила едва ли не от утре като се махнат забраните всеки ще може да насади ГМ маслодайна роза и памук”, коментира тя. Хората знаят малко за ГМ храните и още по-малко за тези процедури, допълни тя.
На днешното заседание на парламентарните Комисията по околната среда и водите и Комисията по земеделието и горите участваха екологични и земеделски неправителствени организации, които дискутираха законопроекта за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО).
В началото министър Караджова подчерта, че в измененията не включват случаите на продажба и пускане на пазара на генетично модифицирани храни и генетично модифицирани фуражи. В самия законопроект изрично е записано, че в неговия обхват не се изключват Законът за храните и Законът за фуражите, които уреждат ГМО храните и фуражите.
Веселина Ралчева, председател на Българската асоциация за биопродукти, обясни на заседанието, че България има добър имидж на страна с чисти и екологични продукти и самият факт, че се говори за либерализиране на режима с ГМО ще повлияе за българските пазари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg