EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бил Гейтс и Toshiba създават нов ядрен реактор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бил Гейтс и Toshiba създават нов ядрен реактор

mail10:01 | 23.03.2010прегледи 1997 коментарикоментари 0


Японският конгломерат Toshiba обяви, че води разговори с компанията TerraPower на американския милиардер Бил Гейтс за разработването на ядрен реактор от ново поколение -  TWR, който може да работи 100 години без презареждане с гориво, предадоха Франс прес и ДПА.
"Toshiba започна предварителни разговори с TerraPower. Планираме да работим заедно", заяви днес говорителят на Toshiba Кеизуке Омори, потвърждавайки информация на японския в."Никей".
Бил Гейтс и други ръководители на TerraPower са посетили миналата година лаборатория за ядрени изследвания на Toshiba, намиращата се близо до Токио, допълни говорителят на японския конгломерат. Той уточни, че разговорите са само на първоначален етап на размяна на информация.
Реакторът от типа TWR - от съкращенията на английски на Travelling Wave Reactor или реактор на бягащата вълна, какъвто все още няма построен в света, би трябвало да
използва обеднен уран за разлика от класическите реактори с лека вода или LWR (Light Water Reactors - LWR), които редовно трябва да бъдат презареждани с обогатен уран.
Според "Никей" Бил Гейтс планира да инвестира лично част от състоянието си, за да превърне LWR в реалност.
TerraPower, чиято централа се намира във Вашингтон и се контролира от Гейтс, има амбицията да продава TWR към 2020 година, но тя няма никакъв ноу-хау за изграждането на ядрени електроцентрали и затова планира да се съюзи с Toshiba, която пък е експерт в тази област, пояснява "Никей", цитиран от Франс прес.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg