EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бизнесът предлага на държавата как да намери пари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът предлага на държавата как да намери пари

mail12:17 | 04.03.2010прегледи 822 коментарикоментари 0


Изтегляне на пари от фискалния резерв, които да бъдат възстановени по-късно с постъпленията от ускорена приватизация на важни активи чрез фондовата борса, това е една от схемите как държавата да осигури бързо средства, за да се разплати с фирмите. Предложението е на Асоциацията на индустриалния капитал и на самата Българска фондова борса. В петък ще изпратим официално писмо до премиера Бойко Борисов и до финансовия министър Симеон Дянков със списък кои активи да бъдат продадени чрез борсата, съобщи за в. Пари Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.
Най-вече се предлага продажбата на пакети от по 25-30% от акциите на 100% държавните енергийни дружества. Сред тях са Булгаргаз, ТЕЦ Марица-изток 2, Мини Марица-изток, НЕК, АЕЦ Козлодуй. Ще приложим и списък с държавите, в които подобни енергийни дружества се управляват от държавата с 30 до 60% собственост върху капитала, заяви Велев. Според борсови експерти дялове от тези дружества може да бъдат лесно продадени до края на годината. Очакваните приходи са около 1 млрд. лв. (Още толкова е заложило правителството от продажбата на други държавни активи. С тези средства ще бъдат възстановени изтеглени от фискалния резерв средства за разплащане с фирмите, предлага АИКБ. Има и друг ефект от пускането на дялове на държави дружества на борсата - като станат публични, те ще станат по-прозрачни, корпоративното им управление ще се подобри, ще се активизира търговията на борсата, ще привлечем портфейлни инвеститори и така ще подобрим цялата инвестиционна среда, обясни Велев.
Огромните задължения на държавата от над 2 млрд. лв. към частни фирми, които вече осем месеца остават неразплатени, обезсмислят всякакви други мерки за излизане от кризата. Самият финансов министър Симеон Дянков отстъпи от позицията си да гони балансиран  бюджет за тази година на всяка цена, като вижда застрашителните размери на междуфирмената задлъжнялост. Откъде да намери държавата пари, за да се разплати с фирмите? Акнета сред финансисти и икономисти показа, че освен ускорена приватизация и изтегляне на пари от фискалния резерв като трети вариант се очертава емитирането на дълг или теглене на заеми от международни финансови институции. Тези два варианта може да осигурят между 300 млн. и 1 млрд. лв.
Според бившия финансов зам.-министър Любомир Дацов намирането на свеж ресурс чрез увеличаването на външния дълг на България е по-удачен вариант от взимането на пари от резерва. Първо, защото външният дълг на България е много нисък - 15% от БВП при 60% таван според изисканията за влизане в еврозоната. И второ, намаляването на резерва може да е негативен сигнал за чуждите инвеститори. Резервът не трябва да пада под заложения минимум от 6 млрд. лв., тъй като той е част от този на БНБ и служи за покритие на валутния борд. Към края на януари 2010 г. фискалният резерв е 7.379 млрд. лв.
Дацов припомни, че още през миналата година НДСВ е настоявало правителството да вземе заем от МВФ. Това щеше да даде тласък на реформите в проблемните сектори, защото знаем, че фондът дава заеми срещу структурни промени, коментира ексфинансовият зам.-министър. За заем от МВФ настояваше и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. В предизборната си кампания ГЕРБ също предлагаше този вариант като антикризисна мярка.
Отказът на държавата да се разплати с фирмите коства на икономиката ни загуби от близо 1% растеж, смятат икономисти. А всеки процент по-малък ръст на БВП води до съкращаване на 30-35 хил. работни места. Голяма грешка допусна правителството на ГЕРБ, като в името на нулев дефицит за 2009 г. допусна държавата да се превърне в най-големия длъжник, коментира Николай Василев, бивш вицепремиер. Според някои икономисти държавата все още има резерв да реже разходи.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886