EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бизнесът подкрепя еврото за паралелна на BGN валута

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът подкрепя еврото за паралелна на BGN валута

mail17:43 | 14.10.2009прегледи 613 коментарикоментари 0


Предложението на някои икономисти за въвеждане на еврото като паралелна на лева разплащателна валута се одобрява от половината анкетирани в анкета на НЦИОМ, проведена сред 413 представители на български и чуждестранни фирми - участници в Международния технически панаир в Пловдив тази година. Сред тях преобладават големите фирми, както и работещите в сферата на тежката промишленост и машиностроенето.
Едва 12% от фирмите у нас са печелили проект за финансиране от европейските фондове, показва още анкетата. Девет процента от анкетираните са кандидатствали, но не са спечелили, а шест на сто очакват резултати от внесени проекти. Делът на фирмите, които никога не са кандидатствали по европроекти е голям – 72% от участниците в изследването.
Проблем за компаниите са сложните бюрократични изисквания и процедури. Такива трудности срещат 56 % от анкетираните, отчитат от НЦИОМ. Спрямо година по-рано двойно е нараснал броя на фирмите, които срещат затруднение при разплащанията по европейските програми.
Бизнесът в България гласува одобрение на предложенията на правителството, синдикатите и бизнеса за подобряване на икономическата ситуация в страната, информират от НЦИОМ.
87% от анкетираните подкрепят идеята за съкращаване на срока за възстановяване на ДДС. Ограничаването на възможността на банките едностранно да променят условията по предоставените от тях кредити се подкрепя от 82 % от участниците в проучването. Осъществяването на връзка между информационните системи на НАП и агенция "Митници" се одобрява от 79 %.
77 % от респондентите са положително настроени към намерението на управляващите за намаляване на осигуровките с пет процента до 2013 година. Три четвърти от анкетираните подкрепят предприетата ревизия на всички сделки, сключени през последната година от кабинета на тройната коалиция, а 66 % харесват идеята за намаляване на разходите и сроковете за започване на бизнес.
От запитаните компании 35 % смятат, че развитието на бизнеса им зависи от това кой е на власт. Масовата нагласа, че българското законодателство, регламентиращо икономическите отношения, защитава най-много интересите на едрия бизнес, се потвърждава и от анкетата на НЦИОМ. На това мнение са 59% от респондентите. С 10 % повече фирми през тази година смятат, че родното законодателство облагодетелства повече чуждестранните инвеститори.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg