EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бивш шеф на Audi на съд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бивш шеф на Audi на съд

mail07:05 | 02.10.2020прегледи 895 коментарикоментари 0


Бившият изпълнителен директор на автомобилната компания Audi Рупърт Щадлер е първият шеф от индустрията, който се изправя пред съда в Германия заради скандала с Дизелгейт. Скандалът избухна през 2015 година, когато беше установено, че на дизеловите автомобили е бил инсталиран софтуер, у който манипулира нивото на изхвърляните вредни емисии.

Audi е собственост на Volkswagen, а Рупърт Щадлер беше арестуван през 2018 година за ролята му в мега скандала, който разтърси германската автомобилна индустрия. Той се яви в съда в Мюнхен, за да отговаря по обвинения в измама. С него на подсъдимата скамейка беше и мениджърът на Porsche Волфганг Хац.

Делото срещу тях се основава на показанията на двама инженери, работили върху технология, която е имала за цел да измами регулаторите през 2007-а година за нивото на вредни емисии на автомобилите.

Разработването на тази технология е започнало през 2007 година, твърдят прокурорите - същата година, в която Щадлер поема ръководството на Audi. Дизелгейт струва на Volkswagen и дъщерните компании €30 млрд. в съдебни разходи, глоби и обезщетения.

Аферата беше разкрита от американските регулатори, повечето от изплатените обезщетения са в Съединените щати, в Германия са платени едва 3 глоби на стойност €2,3 млрд. Делото срещу шефа на Audi се очаква да продължи две години. Миналата година започна делото и срещу компанията VW, заведено по колективен иск от 450 000 души./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg