EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бензин & дизел - по - евтини с 15 и 11 ст.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бензин & дизел - по - евтини с 15 и 11 ст.

mail12:00 | 08.11.2014прегледи 7552 коментарикоментари 0


Тенденцията петролът да достигане най-ниската си цена за последните години на външните пазари дава своето отражение и у нас. Бензинът и дизелът бележат спад със средно 20 стотинки от лятото насам. Експертите очакват ниските цени да се запазят или понижат още за поне още 2 години.

Само за месец цената на дизела е паднала с 13 стотинки, а на бензина – с 15 ст. И двата най-масови продукта вече се търгуват за средно около 2,40 за литър. Това обаче не е нито прецедент, нито рекорд, казват експерти.

Андрей Делчев – изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация: След войната на САЩ в Кувейт и изгонването на Ирак от Кувейт цената се срина почти на половина, така че има много случаи, петролът е една борсова стока с изключително подвижна цена.

Всичко започва през август. От тогава цената за барел петрол е с 30 долара по-ниска. Причините са много. Основните са две. Първо производството надвишава потреблението. От организацията на страните износителки на петрол предлагат повече, за да не загубят пазарните си дялове особено в Щатите, поясняват анализатори. Втората причина е все по-набиращият скорост шистов газ в Америка, която респективно съкращава вноса си на петрол.

Димитър Георгиев – брокер: Вчера например производителите на САЩ достигна 9 млн. барела дневно, което е най-високата стойност за последните 30 години.

Експертите са раздвоени в прогнозите си. Според едни предстои застой на пазара. Други наблюдатели допускат още едно, но по-леко понижаване на цената.

Андрей Делчев – изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация: Очаквам, че тази тенденция ще затихне, едва ли ще има по-нататъшно рязко спадане, респективно цените на горивата ще се стабилизират долу-горе около нивата, на които са, дори и при нива от 70 долара на барел се връзва сметката на американските шистови производители да продължат да произвеждат петрол, така че от тази гледна точка краткосрочното настроение на пазара е за продължаване на понижаването.

По-ниските цени на горивата ще раздвижат потреблението. Икономисти дори са на мнение, че те ще доведат до леко повишаване на брутния вътрешен продукт. Неблагоприятен ефект може да окажат върху фиска заради по-ниските приходи от акциз./източник:БНТ


Тагове: бензин, дизел, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg