EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белоградчик: Туризъм и пътища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белоградчик: Туризъм и пътища

mail14:10 | 12.02.2024прегледи 429 коментарикоментари 0


В Белоградчик се проведе обществено обсъждане на концепцията за Интегрирани териториални инвестиции „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на западните покрайнини на Северозападен регион за планиране от ниво 2“.

Тя е разработена в партньорство между Агенция „Пътна инфраструктура“ и община Белоградчик и до момента е преминала успешно етапа на проверка за административно съответствие и допустимост. Срещата се организира от Областния информационен център - Видин във връзка с процедурата за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027. В нея участваха кметът на община Белоградчик Боян Минков, заместник-кметът Лозина Николова, кметът на община Чупрене Мария Тодорова и експерти от АПИ.

Експертите от агенцията представиха предложенията за основен ремонт на участъци от третокласната пътна мрежа в региона, заложени в концепцията. С успешното им реализиране ще се подобрят транспортните връзки между населените места и условията за туризъм. Проектите предвиждат ремонт на близо 23 км републикански пътища на територията на община Белоградчик.

Те са предложени за финансиране по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 и ако бъдат одобрени със средства от европейските фондове ще бъдат ремонтирани близо 9 км от път III-1401 Вещица – Белоградчик, на територията на селата Вещица и Дъбравка и гр. Белоградчик, и около 9 км от път III-1102 Кладоруб – Салаш, които са в землищата на селата Вещица, Върба и Кладоруб. Ще бъдат доизградени и последните 5 км от път III-1102 в участъка от Салаш до границата с Република Сърбия.

            Освен пътните проекти, концепцията включва още облагородяване и социализиране на района около пещера „Магура“ и прохода „Кадъ Боаз“. Тези проекти ще се разработват и изпълняват от община Белоградчик. Крайната цел е развитието на туризма и подобряване на достъпа до културните забележителности на територията на областта.

            Целта на организирания публичен дебат е да се информира широката общественост за възможните проекти, които могат да се реализират със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове. Едно от ключовите условия за предоставяне на европейско финансиране е получаването на широка обществена подкрепа на предложените в концепцията проектни идеи.

            Всеки който желае да подкрепи идеите на АПИ за развитие на региона може да попълни и подаде онлайн анкета до 10.02.2024 г., включително.

            Онлайн анкета за концепция „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на западните покрайнини на северозападен регион за планиране от ниво2“:  https://bit.ly/3uhQHDR

            Линк към презентацията на концепция „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на западните покрайнини на северозападен регион за планиране от ниво 2“: https://bit.ly/48UoCSa 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg