EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безплатните „хотели”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безплатните „хотели”

mail18:05 | 18.01.2011прегледи 1311 коментарикоментари 0


Милена Шиякова
Как можем с малко пари да планираме пътуване до която и да е точка от земното кълбо, да ползваме безплатна храна, екскурзовод и място за спане? Не, не е невъзможно. Решението е една сравнително нова и непопулярна у нас форма на пътуване – да отседнеш при непознат.
Тази нетрадиционна форма на пътуване набира все по-широка популярност в световен мащаб, а мястото, където срещаш непознатия е Couchsurfing. Над два милиона души са регистрираните потребители на този сайт. Създателите му уточняват обаче, че Couchsurfing е не просто поредния уебсайт, а общност от пътешественици с еднакви интереси. Сайтът все още не е популярен в България, въпреки че набира скорост и вече има сънародници, изпробвали нетрадиционната форма на пътуване. Потребителите от България са около 2 500 души. Идеята е примамлива за ентусиастите не само заради възможността за организиране на ниско бюджетна почивка. Най-ценното е, че имаш възможност да срещнеш нови и интересни хора и да създадеш нови приятели. Така опознаваш страната, до която пътуваш през призмата на местния бит, потапяш се в традициите и виждаш мястото такова, каквото е отвъд паравана на излъскания туристически център. Едновременно с това и ти приемаш гости в своя дом.
Какво е Couchsurfing?
Потребителите се регистрират в Couchsurfing.com безплатно. Оформянето на профила изисква кратко представяне, описваш себе си, споделяш интересите си и тъй като все пак това е сайт за пътешественици, е отделено място за описание на страните, които си посетил, посочваш кои са мечтаните от теб дестинации и къде планираш да отидеш в близко бъдеще. Регистрираните потребители предлагат своя диван за гости, а условието да го използваш е и ти да предложиш своя. Разбира се, никой не може да те задължи да приемеш когото и да било в дома си. Когато някой изпрати покана за преспиване, ти имаш правото да откажеш или приемеш. За онези, които се притесняват да се доверят на непознати пък е другата опция на сайта. Те посочват, че не могат да предоставят място за спане в дома си, но могат да изпият чаша кафе с пътешествениците, които минават през техния град, да ги разходят из града или прости да се запознаят.
Системата за сигурност
Организаторите са създали своя система от правила, които да повишат сигурността на потребителите при срещата с непознати хора. Когато се попълват личните данни за регистрация, информацията се заключва от администратора на сайта и не може да се променя. След регистрацията от сайта изпращат писмо с код до посочения адрес. Той трябва да бъде въведен в сайта, като по този начин се проверява дали такъв адрес съществува в действителност. Прави се проверка и на името на регистрираните потребители. Това става чрез банков превод, от личната сметка на регистрирания. Сумата, която се превежда не е голяма, но дава известна гаранция да другите потребители, че администраторът е проверил и потвърдил реалната ти самоличност и адрес и в случай че направиш нещо, имат твои лични данни и можеш да бъдеш открит. Разбира се, така нареченото верифициране не е задължително условие. Можеш да ползваш възможностите на сайта и без да плащаш за това, както и да пазиш анонимността си, но тогава вероятността някой да ти се довери и да те покани в дома си е по-малка.
Другото ниво на сигурност е описанието, което останалите потребители дават за теб на стената ти в профила. Тези, които вече те познават лично, а не само виртуално, срещнали са те по време на пътуването си и дори са изпробвали гостоприемството ти, дават оценка за теб и гарантират твоята добронамереност. Гаранцията обаче не се получава лесно и се използва много внимателно. Ако гарантираш за някой и той после се провини, ти също автоматично ще бъдеш изключен от общността.
Всички разговори, разменени онлайн съобщения и покани се записват и съхраняват от администратора, което допълнително увеличава степента на сигурност.

SOS „хотел”

Couchsurfing разполага дори със система за намиране на място за спане при спешни случаи. Потребителите оставят на администратора данни (телефон), на който могат да бъдат открити веднага в случай, че някой е изпаднал в тежка ситуация и е останал без място за спане далеч от дома. Това е полезна опция и напоследък се налага да се използва често в случаите на непредвидени проблеми на летищата например и отменени полети поради различни екстремни обстоятелства. Опцията също е пожелателна. Не си задължен да оставяш данните си за спешни случаи и можеш да посочиш, че не желаеш да приемаш закъсали гости в последния момент. Тогава естествено и ти няма да можеш да се възползваш от спешния „хотел” в случай на нужда.

Лудите глави
Безспорно една от най-привлекателните страни на членството в общността е свободата да пътуваш с малко средства и да спестиш скъпите хотелски нощувки. Това разбира се съвсем не е единственият чар на непопулярната форма на туризъм. Най-ценното е намирането на различни приятели и тръпката от осъществяването на едно вълнуващо, малко екстремно и малко рисковано пътешествие. Потребител от сайта споделя в профила си, че чрез Couchsurfing е намерил приятел със същия ентусиазъм и жажда за приключение като неговия и заедно в продължение на месеци обикалят света без да се налага да използват хотелска стая нито веднъж. Друг потребител разказва за опита си от първото гостуване при непознати и липсата на течаща вода в дома, което за него е било нещо крайно нетипично, но много интересно и вълнуващо като опит и преживяване. Вече и в българските пътешественически форуми могат да се срещнат дискусии и споделен опит за пътувания чрез Couchsurfing, въпреки че броят на хората у нас, които са се престрашили да използват гостоприемството на непознати, е малък.
Сайтът набира все по-голяма популярност. Така във времето, когато всеки живее, потопен в анонимността на големия град, без да познава съседите си от блока дори, глобалната мрежа насърчава създаването на нов тип глобални приятелства. И ако днес мнозина дори не са чували за идеята, а други пък я приемат за твърде авантюристична и рискована, вероятно в бъдеще популярността й ще расте. Ако се върнем няколко години назад и се замислим колко от познатите ни имаха профил във Facebook и каква беше масовата реакция при поканата за приобщаване към социалната мрежа, може би ще си спомним колко пъти се е налагало да отговаряме на въпроси от рода на „Какво е това Facebook и какво ще правя аз там”. Няколко години по-късно обстановката и нагласата е коренно променена и едва ли е останал някой неприобщен към глобалната социална мрежа. Прогресивното увеличаване на броя на регистрираните потребители в Couchsurfing ни дава основание да се запитаме дали нощувката при непознат няма да се превърне в бъдеще в нещо напълно нормално и приемливо за повечето хора. В края на 2008 година регистрианите потребители в общността на пътешествениците са били едва 800 000 души в световен мащаб. От тях само 1300 българи, повечето от които чужденци, живеещи у нас. Две години по-късно глобалните потребители са над два милиона, а българите 2 500 души.

 


Тагове: хотели, туризъм
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg