EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бедни сме, но 400 хил. т храна на боклука

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бедни сме, но 400 хил. т храна на боклука

mail16:00 | 10.04.2012прегледи 2014 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
Българска хранителна банка (БХБ) вече официално е факт, а най-късно до 2 месеца ще заработи с пълен капацитет. Тя бе учредена от 9 стопански и нестопански организации, с които са сключени дългосрочни споразумения. Партньори и гаранти са Българска агенция по безопасност на храните и Societe Generale Експресбанк. Подписаните споразумения ще подпомогнат развитието на БХБ, която се регистрира официално с подкрепата над 30 водещи компании, държавни и неправителствени организации.
Тонове храна остават неизползвани
Поради най-разнообразни причини годна храна остава нереализирана от производителите, магазините или ресторантите. Това може да бъде нарушен пакетаж, сгрешени данни на опаковките, свръхпроизводство, но намалено потребление, нетрайни храни с изтичащ срок на годност и др. Годишно в ЕС това прави 90 млн. тона неизползван ресурс, а за България- 400 хиляди тона. Досега у нас не е имало система, чрез която тази храна да достигне до нуждаещите се. Парадокс е, че е по-евтино храната да се изхвърли, отколкото да се дари. Учредителите и партньорите на БХБ разчитат законодателството да бъде така адаптирано, че да улеснява този процес.
Според статистиката 1,5 млн. души живеят под прага на бедността, но вероятно в действителност поне още толкова имат минимален стандарт на живот. Именно това е основната мисия на БХБ- да бъде свързващо звено между производителите и социалните служби, за да може храната да достига бързо и регулярно да достига до хората в неравностойно положение. Ето какво би се получило, ако БХБ успее да спаси само 5% от неупотребената храна:

 

Какво е хранителна банка?
БХБ е нестопанската и юридически самостоятелна организация. Тя работи на база стандарти и добри практики на ефективно работещи хранителни банки в близо 50 страни. В три стъпки БХБ ще събира храната, ще я складира, след което ще я предоставя на съответните организации, за да може тя да достигне до нуждаещите се. Храната обаче ще се предоставя на такива организации с работещи програми за хранене, за да може да се достигне паралелно до повече хора, които имат нужда от безвъзмездна подкрепа за пълноценно хранене.
За БХБ е важен мащабът- колкото повече количества храна бъдат събрани, толкова повече хора ще бъдат подкрепени. Предстои създаването на специален склад, в който даряваната храна да изчаква своето разпределение. Освен това трябва да има устойчивост- хранителната банка да съществува дълги години и да може да предоставя храна ежедневно. БХБ ще работи с търговци, дистрибутори, производители чрез система, гарантираща правилно съхранение, контрол, транспортиране и отчетност.

“Основната дългосрочна цел, която БХБ си поставя, е да се развие като устойчива система за хранително подпомагане и до 2018 г., да осигурява подпомагане, достигащо системно до 300 000 човека. Реалното стартиране и развитие в оптимален мащаб на дейността на БХБ зависи от осигуряването на инфраструктура, наличие на финансови ресурси, и наличие на организации които могат ежедневно да организират предоставянето на храна“, обяви днес Изпълнителният директор на БХБ, Марина Бракалова. Председателят на УС на БХБ Антоан Колет допълни: “За да заработи ефективно, БХБ се нуждае и от подкрепяща законодателна среда, която стимулира даряването на храна. В дискусии с Министерството на земеделието и Министерството на финансите срещаме разбиране, очакваме това да продължи и с реални предложения за промени.“
Пътят на храната

Кой стои зад БХБ?
Фондация Българска хранителна банка се учреди като резултат от работата на Форум „Хранителни банки”, в рамките на който бе постигнат консенсус между публичния, бизнес и граждански сектори за ползите за цялото общество от тази система. Повече от 30 държавни, стопански и граждански организации обсъждаха и се консолидираха около решението за учредяване на Хранителната банка. Те работиха съвместно по формата, структурата и основните стратегии за работа на БХБ като организация, развиваща се в национален мащаб, партнираща със социалния сектор и хранителната индустрия. Кои са учредителите и членовете на управителния съвет четете тук.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg