EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БДЖ – парламентарна комисия подкрепи заем от СБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БДЖ – парламентарна комисия подкрепи заем от СБ

mail14:40 | 25.02.2011прегледи 590 коментарикоментари 0


С девет гласа "за", един "против" и двама въздържали се депутатите от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения приеха законопроектът за предоставяне на помощ за оздравяване на "Български държавни железници" ЕАД. Законопроект бе представен от министър Александър Цветков, заместника му Камен Кичев и изпълнителния директор на БДЖ Пенчо Попов.
Законопроект, внесен от Министерски съвет на 11 февруари 2011 г., предвижда да бъдат осигурени средства за дружеството чрез Българската банка за развитие въз основа на предоставени от централния бюджет целеви възстановими средства в размер до 140 000 000 лева. С решение от 15 декември 2010 година, Европейската комисия се произнесе по образуваното дело, с което одобри предложената от българските власти държавна помощ за дружеството. Това представлява мостово финансиране за БДЖ и до шест месеца следва да бъде одобрена цялостна нотификация за заема, който се готви от Световната банка. Заемът включва 460 млн. лв. за погасяване на старите задължения на БДЖ и 140 млн.
лв. за инвестиции в техниката на НКЖИ. Повече от час бе необходим на министър Цветков да убеди депутатите в необходимостта от този заем. Част от тях изразиха мнение, че заради големите лихви той ще бъде убийствен за превозвача и първоначално се обявиха против законопроекта. "Ако трябва да продадем БДЖ в момента, ние трябва да я подарим и даже да дадем някой лев отгоре", посочи министър Цветков. Министърът допусна вариант за приватизация на холдинга,но уточни, че той първо трябва да излезе на печалба. Цветков прогнозира, че до края на годината на печалба ще бъдат товарните превози в БДЖ.
Планът за преструктуриране на холдинга обхваща всички бизнеспроцеси в двете дружества /БДЖ и НКЖИ/ - товарните и пътническите, обясни Цветков. С персонал 14 000 души БДЖ е най-голямата компания в държавата, коментира още той. Министърът посочи, че постигането на конкретен напредък по всяка една точка от заема ще бъде основание за отпускане на следващия транш от Световната банка. По думите му няма вариант парите от банката да потънат някъде, каквито опасения изказаха някои от депутатите.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158