EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Барозу подкрепи Дунавската стратегия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Барозу подкрепи Дунавската стратегия

mail09:15 | 09.11.2010прегледи 961 коментарикоментари 0


ЕС подкрепя приемането на Дунавска стратегия, за да се намалят различията в напредъка между страните от Дунавския регион, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на срещата на високо равнище за Дунавската стратегия в Букурещ, предаде агенция Франс прес.
Една от целите на тази стратегия, която трябва да бъде приета от страните от ЕС през 2011 г., е да се ускори напредъкът с цел преодоляване на несъответствията между страните от региона и да се постигнат максимални резултати от сътрудничеството, отбеляза Барозу.
Целите на този проект са насочени към подобряване на връзките в областта на транспорта и туризма и защитата на околната среда, като в същото време се стимулира икономическото и социално развитие (включително като се създаде регионален
енергиен пазар) и се засилят административните възможности, в това число за борба срещу престъпността и нелегалната имиграция.
Основните приоритети на стратегията са подобряване на плавателността на реката и модернизиране на пристанищната, пътната и железопътната инфраструктура. Според експертите към момента се използват едва 3 до 6 процента от транспортния й потенциал.
Така например, през 2007 г. по Дунав са били превозени 50 млн. тона стоки, а по Рейн - 300 млн. тона.
За Румъния ползите от стратегията могат да се изразят в изграждането на два нови моста и канал, свързващ Букурещ с Дунав.
Ако стратегията не разполага със специален бюджет, тя може и трябва да оползотвори близо 95 млрд. евро от Кохезионния фонд, които са на разположение на заинтересованите страни от 2013 г., подчерта Барозу.
Във форума участват България, Австрия, Босна и Херцеговина, Чехия, Хърватия, Германия, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна и Унгария. България е представена от премиера Бойко Борисов, а в официалната делегация е и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg