EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банковата система е стабилна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банковата система е стабилна

mail17:55 | 11.11.2010прегледи 1053 коментарикоментари 0


Българската банкова система е стабилна и успешното й функциониране се потвърждава, не само от органите на банков надзор, но и от финансовите отчети на банките, които се публикуват и са достъпни за всички желаещи да ги анализират.
Това се посочва в изявление до медиите на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България, по повод на изказване на партийния  лидер на РЗС Яне Янев.
От асоциацията отбелязват, че никога не са имали контакт с Янев, не са му предоставяли каквато и да е информация за банковата система или за отделни банки.
Не намираме никакви основания за разпространяването на информация, която единствено би могла да увреди интересите на банковите клиенти - депозанти или кредитополучатели, се казва в изявлението.
Днес в парламента Яне Янев съобщи, че от РЗС готвят "правителство в сянка", подробности, около което ще бъдат съобщени на 11 декември.
В разпространена от партията декларация се подчертава, че „бизнесът е поставен в примката на властта и кредитната блокада, а страхът е сковал държавната администрация. Алчността на избрани банкери създава реална заплаха от внезапни фалити на няколко банки, поддържани на изкуствено дишане с държавни пари”, убедени са от РЗС, предаде БГНЕС. „Алексей Петров на няколко пъти преди да се режисират действия спрямо неговия арест излезе с конкретно становище по отношение на банковата система в България”, каза Янев в отговор на отправен въпрос за повече конкретност. Текстът в декларацията, който засяга банковата система е написан вследствие на продължителни срещи с банкери, с експерти по банково право и с представители на Асоциацията на търговските банки.
Така от РЗС са стигнали до извода, че има няколко банки, които са толерирани от властта и са на "изкуствено дишане", благодарение на тези държавни средства, с които оперират. На този етап не е нужно да се създава напрежение, но ние даваме знак, че трябва БНБ и правителството да предприемат спешни мерки, защото ситуацията може да се усложни и да наподоби това, което вече сме гледали по време на т.нар. "жанвиденова зима", подчерта лидерът на РЗС. Повече от три са проблемните банки, чиято ликвидност трябва да се провери, както и да се даде отговор защо точно те дават по-високи лихви по депозитите, добави Янев. Имаме данни не от напудрените факти, които излизат, а от реалните числа, надяваме се, че премиерът има сили да се справи със ситуацията, каза той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161