EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банката на БРИКС – първо стреляш, после питаш ...

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банката на БРИКС – първо стреляш, после питаш ...

mail18:01 | 30.07.2015прегледи 2044 коментарикоментари 0


Бисер Манолов, блог
Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (по-известни като БРИКС) създадоха нова банка за международно развитие с амбициите тя да бъде алтернатива на Международния валутен фонд. Гореизброените държави подписаха и споразумение за създаването на резервен фонд в размер на 100 млрд. долара в случай на спешна необходимост при съществени валутни колебания . В този фонд Китай ще предостави 41 млрд. долара. Бразилия, Индия и Русия съответно по 18 млрд. долара, а Южна Африка – 5 млрд. долара. Според председателката на Руската централна банка Елвира Набиулина обаче не се очаква резервният фонд да заработи в скоро време.
На пръв поглед това начинание изглежда изпълнено с бизнес логика. Тези държави създават една пета от световния брутен продукт. Да, но това е само „на пръв поглед“. Истината е, че президентът Владимир Путин всячески търси алтернатива за изпадналата в изолация от световните финансови пазари Русия.
На 10 юни Сергей Глазиев, икономическият съветник на Путин, публикува статия, в която категорично подчертава необходимостта от създаване на алианс между държавите, които искат да премахнат глобалната доминация на американския долар като основна валута при търговските разплащания. Тази тема се отваря периодично през последните 30 години под една или друга форма. Трябва да подчертая, че до този момент твърде неуспешно. Според Глазиев непосредствената цел на този съюз трябва да бъде „счупването на машината за печатане на долари, която захранва нейния военен комплекс и дава възможност на САЩ да разпространяват хаос по света, да разпалват военни конфликти в Либия, Ирак, Сирия и Украйна“. Както е казал родният мъдрец:
Къде го чукаш – къде се пука
От дълго време на финансовите пазари се говори за така наречения валутен суап между Китай и Русия. Суапът е финансова операция, която най-просто казано представлява размяна между две валути за определен период от време, като се отчита разликата в лихвените проценти между тях. В този случай става въпрос за директна размяна на юани и рубли между Москва и Пекин. Целта е тази валутна операция да послужи за директни търговски разплащания между двете държави, избягвайки американския долар. Искам изрично да подчертая, че конкретна информация за размера на сделката, а така също и за периода липсва. Говори се единствено „за близко бъдеще“. Знаем обаче, че според китайските разбирания то може да бъде от една до сто години. Според Сергей Костин, шеф на държавната ВТБ: „Валутният суап юани за рубли ще отвори възможността за директни разплащания между двете държави. Ние знаем, че не сме единствените, които са подели тази инициатива (разбирай, премахване на влиянието на тотално доминиращия долар). Ние знаем, че шефът на Френската централна банка направи изявление, че търговията с Китай трябва да бъде само в юани или евро.“ Нали разбирате, че няма нищо случайно.
От Световната банка коментираха изключително спокойно информацията за създаването на банката на БРИКС. От централата й заявиха, че те са готови да работят с новосъздадената финансова институция. Нещо повече, готови са да споделят както опит, така и да кофинансират бъдещи инфраструктурни проекти.
Знаете ли каква беше позицията на Китай? Те категорично отказаха да назоват новата банка като алтернатива на съществуващите в момента международни финансови институции. Коментари в посока „алтернативи на долара“ пък напълно липсваха. Да
започваме с видими разногласия в посланията
между Русия и Китай.

Между другото е интересно да се спомене, че Путин отправи покана към Гърция за участие в новата банка. Нямам информация дали България също е получила такава. Последното е опит за сарказъм.
Къде се крие най-големият риск обаче? На първо място, това е чисто географското разположение на държавите участнички. Няколко пъти от руска страна бе коментирано, че от новата банка може да бъде финансиран многомилиардният нов китайско-руски газопровод. Липсва информация дали Бразилия или Южна Африка се интересуват от този проект
Бих желал само да вмъкна, че до ден днешен официален договор между Китай и Русия за газопровода не е подписан. Има единствено и само подписано споразумение за сътрудничество.
Според руския министър на външните работи Сергей Лавров създаването на новата банка „ще илюстрира новата система на международните отношение, а също така ще демонстрира нарастване на влиянието на новия център на сила. Изключително интересно ми е да видя какво ще стане, ако официално САЩ поискат да станат акционери в новата банка. Дали ще получат отказ?
Реално погледнато, ако Китай поиска да наложи юана като световна валута със статут на резервна, това може да стане относително лесно. За целта са необходими две неща. Първо, трябва да го развърже, т.е. валутният курс да бъде свободно плаващ, а не както е в момента. Второ, юанът
трябва да влезе в кошницата от валути на специалните права на тираж – валутата на МВФ. В този смисъл рублата е нещо като камък на шията. От дълго време руснаците обмислят план, на базата на който те искат да продават природните си суровини в рубли. Това от гледна точка на държавния бюджет е почти невъзможно поради лошото състояние на руските публични финанси и перманентните дефицити. Русия има необходимост от свежи валутни постъпления, в противен случай ще гръмнат публичните финанси.
Банката на БРИКС от гледна точка на бизнеса е добро начинание. Колкото повече финансиращи институции, толкова по-евтини ресурси. Да, но вече видяхме, че руснаците вкараха в цялата идея и изключително много геополитика. Това ме прави внимателен от гледна точка на успеха на начинанието. В конкретния случай нещата все повече започват да ми приличат на: първо стреляш, а после питаш кой е там.
Евгени Надоршин, който е главен икономист в московската Пи Еф кепитал, коментира по следния начин новосъздадената банка: „Новосъздадената банка на БРИКС в известен смисъл е малко повече демонстрация. Не е възможно този проект да измести традиционната западна система за финансиране толкова бързо, колкото някои хора си мислят.“ Напълно споделям това мнение.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg