EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Балкански измамник ощетил бизнеса с 1.3 млн. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балкански измамник ощетил бизнеса с 1.3 млн. евро

mail10:10 | 20.07.2011прегледи 1126 коментарикоментари 0


Задържаният на 11 юли в центъра на София сръбски гражданин Горан Вукович по изчисления на МВР е нанесъл щети на български, македонски и сръбски фирми в размер на общо 1.3 милиона евро. Това съобщи зам. - директорът на ГД "Криминална полиция" Георги Арабаджиев.
Арестът е извършен при съвместна операция на българските, македонските, сръбските служби и координирана от Регионалния център към Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа (SECI Център) в Букурещ. Вукович е лидер на международна организирана група, развиваща престъпна дейност с измами в няколко балкански държави. Вукович е убеждавал фирми да му доставят различни строителни материали, като им е обещавал, че ще плати. Той е ръководител на отделни организирани престъпни групи на територията на всяка страна, които не са знаели една за друга, обясни още Арабаджиев.
Сръбският гражданин е влизал в сайтовете на производители и търговци на стоки, свързани със строителството, след което успявал да вдъхне доверие на фирмите да сключат сделка. С помощта на неистински банкови документи той ги уверявал, че е извършил плащането и ги убеждавал да доставят договореното. Банковите документи били изпращани в четвъртък следобед или в петък като винаги е обяснявано, че е въпрос на време парите да бъдат получени. Така Вукович е успял да се сдобие с най-разнообразни строителни материали като алуминиеви радиатори, обикновена ламарина, строителни подпори, строителни платна, скрепежни елементи, а след това ги предоставял на различни фирми на изключително ниски цени.
Договорите са сключвани за 15 000 и 30 000 евро. Лицето се е представяло под 11 имена, като само до преди два дни той е продължавал да твърди, че се казва Светослав Стоянов и е български гражданин. В последните години той основно е пребивавал в Македония. Вукович е задържан на 11 юли в ресторант в София, преди да сключи поредната сделка за 4 милиона евро. Задържани са и 4 българи, които са му помагали в България. За момента е ясно, че от дейността му са пострадали 4 български фирми, като първият удар е бил през 2008 година. Продължава работата по разследването.
На лицето е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража. Към момента и в България и в Македония има образувани досъдебни производства срещу него и групите му. Милан Косевич, началник на "Икономическа полиция" в Сърбия разказа предисторията на задържания. От 2006 година има данни, че той е създал престъпна група, чрез които на територията на Сърбия започва да извършва измами. Започва криминалната си дейност с регистрирането на фирма, с която започва да мами фирми с обещание за плащане на стока, а превод така и не се осъществява. Така успява да измами над 60 фирми. Тъй като сръбските органи го разкриват, той отива в Македония и там започва същата дейност, използвайки фалшив паспорт, а в последствие започва да мами и български фирми.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039