EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бавна модернизация на летище Безмер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бавна модернизация на летище Безмер

mail16:00 | 07.05.2012прегледи 421 коментарикоментари 0


Закъснява изграждането на стратегическа инфраструктура на НАТО за летище Безмер, съобщиха от военното министерство. Преди 4 години беше одобрен проект за модернизация на пистата за близо 31 милиона евро, но заради кризата НАТО замрази изпълнението му. Проблемът е, че в края на 2013 г. ще изтече петгодишният срок от отчуждаването на земите, а държавата е инвестирала средства за обезщетения на собствениците.

Летище Безмер е едно от съоръженията за съвместно ползване от българската и американската армия. След модернизация през 2004 г. то придобива категория 2 според стандартите на НАТО и може да приема самолети при всякакви метеорологични условия. Пистата му обаче е със по-слаба твърдост и на нея не могат да кацат най-тежките американски самолети. Затова НАТО е одобрил проект за удължаване на полосата с 460 метра и тройно увеличаване на твърдостта на настилката.

Полк. Димитър Данев, командир на База за предно разполагане Безмер:
- Общата дължина на полосата трябва да стане 3000 метра с изцяло ново покритие, вграждане на светлинна система за кацане в това покритие, също изграждане на една стоянка за транспортни самолети, в която да могат да се събират едновременно 12 тактически транспортни самолета С-130 и 3
стратегически транспортни самолета С-5.

Заради кризата изпълнението на проекта е замразено, но след година изтича петгодишният срок за отчуждаването на земите, което ще обезсмисли вложените от държавата средства за обезщетения.

Аню Ангелов, министър на отбраната:
- Аз настоявам всяко заседание да бъде преразгледан този въпрос, да спре това замразяване на тези средства и се надявам това да го направим преди да изчете петгодишния срок за отчуждаването на земите за тази цел.

Летците от авиобаза Безмер се надяват завършването на съоръженията на полигон Ново село до края на годината да ускори модернизацията на тяхната инфраструктура, защото летището им е най-близо и ползването му ще стане необходимост.БНТ


 


Тагове: Безмер, летище
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg