EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Атанасовското езеро приема 3700 туристи дневно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Атанасовското езеро приема 3700 туристи дневно

mail10:10 | 13.09.2016прегледи 1047 коментарикоментари 0


Районът на Атанасовско езеро до Бургас и т.нар. Пътеката на солта са едно от предпочитаните места за граждани и туристите, които посещават града, коментира  Дияна Костовска, ръководител на проекта „Пътеката на солта” в интервю за Радио Фокус – Бургас. Рекорден брой туристи посещават района на Атанасовско езеро, като през месеците юли и август дневно посещенията са в рамките на 3 700 човека, като тази година за първи път се броят и велосипедистите, тъй като пътеката на солта съвпада с велоалеята, свързваща Бургас с Черноморски солници. Хората, които карат колело са 700 души в неделен ден. Това показва, че хората използват района на Атанасовско езеро не само заради басейните с луга и кал, но и като място за спорт.

 

Какво могат да видят хората, когато дойдат на място?
Дияна Костовска: Идвайки от към Бургас, по така наречената пътека на солта могат да видят там щампи за биоразнообразието, птиците, растенията свързани с езерото. На информационните ни модули могат да прочетат кои са тези растения свързани със солените води, кои са птиците характерни за Атанасовско езеро, също да прочетат думата „сол” на различни езици – руски, английски, френски, китайски. По този начин искаме хората да разберат, че идват на едно място, което е с много важна природна ценност. Това е мястото в България, където се произвежда най-голямо количество сол. Атанасовско езеро е така наречената Солниците на България. Същевременно около него се наблюдава най-голямо разнообразие от птици. Разбира се, има висок интерес към басейните с луга и лечебна кал. Това са субпродукти, които се получават от солодобива. Хората имат възможност да лежат в басейните с луга и да приемат всички минерали, които тя съдържа и естествено солта, която е необходима за организма по естествен път, а не приемайки я чрез устата. Интересното е, че на нашите информационни табели могат да прочетат колко време трябва да стоят в тези кални басейни и по какъв начин трябва да проведат това лечение.
За какво помага лечебната кал?
Дияна Костовска: Лугата и лечебната кал помага основно за опорно-двигателната система, всякакви заболявания свързани със ставите, кожни заболявания. В тази връзка отчитаме голям интерес от страна на руските туристи, тъй като за тях са много атрактивни басейните с луга и кал. Естествено лугата е много красива със своите розови цветове, тъй като цялото езеро в частта където се произвежда сол, от началото на август до края на октомври става розово. За хората е много интересно, защото не могат да се видят навсякъде, а погледнато отгоре се виждат различни цветове и нюанси – синьо, зелено, бледорозово до много концентрирано розово.
Акцентирахте на руските туристи. Имате ли отделна статистика за броя на чуждестранните туристи?
Дияна Костовска: Не, не водим такъв вид статистика. За нас беше интересно да водим статистиката от 2013г., за да видим какъв е интереса към този район, но тази година наистина е рекордна посещаемостта. Интересното е, че въпреки, че районът е ограничен от към автомобили от Бургас, туристопотокът е много по-голям. Тази година направихме отделен мониторинг за хората, които влизат към басейните с луга и кал, велосипедисти и хора, които са пешеходци.
 До кога ще бъде достъпна посетителската част на Атанасовско езеро от гледна точна на сезона?
Дияна Костовска: Предполагам, че ще има посетители докато времето е хубаво, защото когато започнат първите валежи, лугата започва да се разрежда. Затова и туристите тогава ще започват да намаляват. Това е свързано и с туристите, които посещават Бургас. Предполагам обаче, че броят на велосипедистите ще се запази. Интересен е фактът, че велосипедистите масово посещават Атанасовско езеро в часовете между 07-09 ч. сутрин и вечерните часове, а хората ползващи басейните с луга и кал идват между 10.00-12.00 и 16.00-18.00ч. Така, че се вижда как различните групи граждани използват пътеката на солта.
 Запозната ли сте, има ли другаде в България и в съседните държави, места като бургаските басейни с луга и кал?
Дияна Костовска: Такива езера, наречени крайбрежни лагуни, които са превърнати в солници има навсякъде в южните частни на Европа - Словения, Франция, Италия, Испания, Португалия. Характерно е, че не навсякъде се предлага услугата „басейни с луга и кал”. Мога да ви дам за пример в Словения – там солниците предлагат такава услуга, но за два часа таксата е 18 евро, следващите два часа трябва да се плаща отново същата такса. Във Франция солниците „Камарг” са най-големите в Европа, но там не се предлага такава услуга, а се предлагат атракциони като различни разходки с влакчета или джипове поради голямата площ, на която са разположени солниците.
 Споменахте сумата 18 евро за два часа. Туристите плащат ли входна такса за Атанасовско езеро?
Дияна Костовска: Няма входна такса, тъй като езерото е държавна собственост. Все пак край Атанасовско езеро всички диги, инфраструктурата, валовете, чрез които реално се стига до тези басейни, са собственост на държавата. Ние искаме хората идвайки на басейните с луга и кал, да разберат, че идват на Атансовско езеро, едно от трите езера на Бургас. Ние работим в тази насока, хората да стават по-информирани, а това означава, че биха могли да бъдат наши поддръжници и ще работят за опазването и съхранението на това място.
 А препоръки от посетителите получавате ли?
Дияна Костовска: Да. Тази година получихме и препоръки. Повечето от хората бяха доволни от новите електробуси, които свързват заведенията с басейните с луга и кал. Велосипедистите определено харесват района, който се създаде - с пейки и с компресор за гуми. Има повече препоръки районът да се поддържа по-чист, но това някак си не зависи много от нас, защото това е част от личната култура на хората. Затова призовавам посетителите да не изхвърлят отпадъците си на нерегламентираните за целта места. Те трябва да се радват, че има такова място в България и трябва да правят всичко възможно за да го опазят и съхранят за идните поколения.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg