EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене

mail13:00 | 18.01.2013прегледи 1142 коментарикоментари 0


На последното заседание на Министерски съвет премиерът покани и „зелените” в лицето на едноименната партия, Българска Фотоволтаична асоциация и биоземеделец от Никопол. В стенограмата от заседанието подробно е записана всяка дума, но определено впечатление правят следните реплики.
Бойко Борисов: Албена Симеонова – биоземеделец от Никопол – на десет километра от Белене.
Албена Симеонова: Здравейте. Аз също съм член на този комитет („Зелени алтернативи против АЕЦ” - бел.р.) и от 1989 година се боря с този проект заедно с моите колеги. Ние, заедно с вас не винаги сме приятели и не винаги сме на едно мнение и евентуално ако ни попитате сигурно сме много, много против новите писти на Банско и там ще ви бъдем сериозен опонент. Истината обаче е, че проектът „Белене” е безкрайно вреден и че алтернатива за България са зелените алтернативи. Господин премиер, въведете най-после тези зелени сертификати, да не се оплакват нашите колеги от възобновяемите източници.
Аз съм биоземеделец, живея на десет километра от Белене в община Никопол. Член съм на Българска асоциация „Биопродукти” и искам традиционните български продукти да се продават в цял свят, не както нашите колеги, които произвеждат домати край Козлодуй да не смеят да кажат, че са земеделци от Козлодуй и пишат други имена. Не смеят да кажат, защото никой не желае да купува техните продукти.
Много често чувам, че вие сте виновни за това, че RWE се е оттеглила от „Белене”. Може би защото нямаме трибуна не знаете, че основна роля в оттеглянето на RWE от Белене, както и на „Дойчебанк”, както на „Хипоферайзбанк”, на „Париба Банк”, на „УниКредит” изиграха „Зелените”. „Зелените” ми купиха две акции и аз се появих на акционерното събрание в град Есен, където 15 хиляди собственици на акции слушаха моето представяне. Аз им представих големи банери с резултатите от земетресението в Свищов, където загинаха 120 души през 1977 година, включително и моята къща беше полусрината.
Ние попитахме: „Как може вие от Германия, хората, които сте се отказали от ядрена енергетика да дойдете да финансирате такъв опасен проект в земетръсна зона?!”. След срещата на акционерите дойдоха хиляди хора, които ни поздравиха, но най-важните бяха основните акционери в RWE – „Алианц”, кметът на Есен, кметът на Дуизбург, на Дюселдорф, всички кметове от Вестфалия. Казаха: „Ние няма да позволим нашата компания да участва в такъв рисков проект”. Така че много здраве на господин Станишев, основна роля в оттеглянето на RWE от Белене изиграха „Зелените” в Германия и „Зелените” в България. Направете всичко възможно този проект да не се случи и както имахме едни и същи позиции за шистовия газ, както имахме едни и същи позиции за генно-модифицираните организми, за тютюнопушенето, за АКТА, така нека заедно да спечелим този референдум, който да бъде „Не” на АЕЦ „Белене” и не на затриването на района. Нека и ние не сме най-бедните, както в момента районът около Козлодуй, Видин и Монтана. Аз идвам оттам, тръгнах 02.30 часа тази нощ, за да съм тук в 09.30 часа.
Бойко Борисов: Трябва да се правят пътища, Лили. Така че асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене.
Георг Тупарев: Добър ден. Аз съм съпредседател на „Зелените”. През 1986 година, когато избягах от България поради репресирането, което получих от комунистическия режим, отидох да следвам физика в Хайделберг. Имах много голям късмет да попадна на изключително добри професори и учители. Когато избягах бях с промит мозък и мислех, че ядрената енергетика е енергетиката, която ще спаси човечеството от глад на енергия. Имах късметът да имам много добри професори, от които няколко нобелови лауреати и това, което научих е, че може да има мирен атом, но няма безопасен атом. На всички трябва да стане ясно, че следващото правителство за първи път в България трябва да започне да решава въпросите с ядрените отпадъци. Тези ядрени отпадъци са се трупали от четири правителства. По информация на „Козлодуй” има ядрени отпадъци, които не са изнесени в Русия още от времето на 1998 година. България е в международни договорености, според които от следващата година ние трябва да започнем да складираме и да преработваме тези отпадъци. Следващия път, господин премиер, когато говорите с Ангела Меркел я попитайте колко струва тяхното депо за ядрени отпадъци, което не е за силни радиоактивни отпадъци, а за слабо радиоактивни отпадъци. По моя информация то вече е над 5 милиарда. България няма инженерите, няма учените, няма физиците, които да се захванат с този процес, няма и финансирането за този процес.
Бойко Борисов: Освен да ги помолим да вземат и нашите.
Никола Газдов /Председател на Българска Фотоволтаична асоциация/: Ще си позволя да продължа мисълта на господин Тупарев. Аз имам дете, чакам второ, искам да им завещая чисто бъдеще, а не ядрени боклуци, радиоактивни боклуци, които всъщност трябва да складираме някъде за над 100 хиляди години. Няма кой на тази маса или тук в залата да може да поеме отговорност за следващите 100 хиляди години.
Бойко Борисов: Включително и аз.
Никола Газдов: Включително и господин премиера. (...)Ние софийският боклук още не знаем какво ще го правим, обаче ще складираме радиоактивните отпадъци…
Бойко Борисов: А, имаме си завод…
Никола Газдов: Разнасяме го вече десетина години из България.
/Стенограма от Заседание на Министерски съвет, 16 януари 2013 г., със съкращения/
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4212