EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Аргументите на Орешарски за нов дълг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Аргументите на Орешарски за нов дълг

mail07:15 | 08.07.2013прегледи 1006 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Премиерът Пламен Орешарски поиска в парламента актуализация на бюджет 2013 година, като се аргументира по следния начин.
-Последните 4 години – средата на 2009 г.-февруари 2013 година са период на силно влошаване на фискалната позиция на страната и декапитализиране на държавните предприятия. Публичните финанси за периода се влошиха с близо 8 млрд. лв. С 4 млрд. лв. намаляха фискалните резерви. Правителственият дълг се увеличи с 4 млрд. лв. за същия период – от 10 млрд. лв. през 2009 г. на 14 млрд. лв. през февруари 2013 г.
-Поетите финансови ангажименти за следващите няколко години са общо 1,6 млрд.лв. В тази сума не е включена задлъжнялостта на болниците. 3 млрд.лв. са задълженията, които правителството трябва да покрива през настоящата и следващите години.
-През февруари правителството на ГЕРБ емитира външен заем в размер на 800 млн.лв. Падежът на тези облигации е през август, което означава, че ще трябва да бъдат изплатени нови 800 млн.лв.
-Наблюдава се рязко увеличаване на задлъжнялостта на държавните фирми, основно в енергетиката.
-Бюджетът за предстоящата година е планиран оптимистично на база нереалистични очаквания. Този сценарий не се реализира.
-Събираемостта на приходите от началото на годината е с негативни тенденции. За първите 5 месеца приходите от ДДС са само 38% от планираните, а от акцизи – 33%
-Разплащането на задълженията към бизнеса ще ангажира допълнителни ресурси от порядъка на 150 млн.лв.
-Несигурност дали ще бъдат възстановени своевременно сертифицираните разходи по европейските фондове през 4-то тримесечие налага да се поддържа силен буфер.
- От началото на годината до края на май разходите в бюджета са 357 млн. лв., от които 209 млн. лв. извънредни и непредвидени разходи. Така за първите пет месеца са изчерпани възможностите за гъвкавост.
-Пакетът от социални мерки няма никакво отношение към плановете за актуализация на бюджета. Средствата за тях ще бъдат обезпечени чрез вътрешно разместване на разходите.
Новият дълг от 1 млрд.лв. ще е колкото да покрие недостигът от приходите и освен това да имаме някакъв ликвиден буфер за началото на следващата година, за да не се повтарят пожарните емисии от началото на тази година. Това коментира в парламента финансовият министър Петър Чобанов.

Мисията на МВФ обаче преди дни отбелязва, че състоянието на публичните финанси и на държавния бюджет не налат еминитиране на нов дълг от правителството.

  „Да се емитира дълг – това, което виждаме, е, че правителството е поело по най-лесния път. (Почти) не съкращава разходи, не приватизира/концесионира, а ще емитира дълг, който ще се плаща в бъдеще. За бюджетните финанси, обаче, важи с особена сила пословицата, че правилният път обикновено е трудният път. Състоянието на икономиките и бюджетните финанси на страните с дългова криза от ЕС са много добър пример за това.
Като цяло, бюджетното изпълнение до момента показва, че проблемът е изцяло в разходната част, т.е. харчи се по-бързо от планираното. При една такава ситуация най-логичното решение е да се надянат юзди на разходите, а не да се търси лесното решение за ревизия на бюджета и завишаване на дефицита. Всичко останало е популизъм и заиграване с едно от малкото поводи за гордост на страната ни – стабилни публични финанси.” Това коментира в статия „Не е нужна актуализация на бюджета, а овладяване на разходите” Десислава Николова от Института за пазарна икономика.
Цялата статия може да се види тук.


Тагове: дълг, Орешарски
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg