EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ангелов:Иван Кръстев не е прав!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ангелов:Иван Кръстев не е прав!

mail12:40 | 28.10.2011прегледи 1044 коментарикоментари 0


Георги Ангелов,ikonomika.org
Иван Кръстев е дал интервю за австрийския в. "Ди Пресе". Между всичко друго, той е казал и нещо за икономиката:
Правителството се стреми да поддържа строга финансово-политическа стабилност, но това става с цената на много ниска икономическа активност. В сметките влизаше и това, България да бъде забелязана от инвеститорите. Българският пазар обаче е твърде малък, а страната зависи прекалено много от ставащото в Европа.
Само в две изречения Иван Кръстев споделя поне три тези за икономиката – и трите неверни.
1. Той твърди, че заради финансовата стабилност имаме ниска икономическа активност
Обаче вече е очевАдно, че страните, които нямат финансова стабилност страдат най-много – включително продължават да потъват в тежка рецесия (Гърция, Португалия и пр.). Обратно, страните, които имат най-строга финансова стабилност имат и изключително добри резултати, висок растеж (Швеция, Естония). Финансовата стабилност не пречи на икономиката, нещо повече тя е задължителна, за да има повишена икономическа активност и доверие към съответната страна, доверие от страна на инвеститорите, кредиторите, бизнеса, потребителите.
1.1. Има проблем с тайминга
Нито 2009, нито 2010 бяха години на строга финансова стабилност. Едва последните тримесечия от 2011 година е постигнат нисък растеж на дефицита. Доверие не се възстановява с едно щракване на пръстите след като години си давал други сигнали. А тежестта на кризата през 2009 и 2010 не може да се приписва на "строга" финансова стабилност, при положение, че тогава беше отчетен рекорден бюджетен дефицит.
2. Той твърди, че инвеститорите не забелязват България, защото е малък пазар
Какво да кажем тогава за Естония или Словакия, Люксембург или Словения, които също са малки пазари, както по отношение на брой хора, така и по отношение на номинална стойност? Как инвеститорите ги забелязват? Повечето инвеститори не отиват в бедни страни заради местния пазар, те отиват, за да произвеждат и да изнасят навън. Т.е. за тези инвеститори, които са най-нужни, пазарът няма значение. А пък и нали затова влязохме в ЕС, за да сме част от общия европейски пазар.
3. Страната зависи от ставащото в Европа
Това е проблем на всички страни в ЕС, всички са взаимосвързани. Но това не пречи на Швеция, Естония, Латвия и дори Германия да отбелязват висок икономически растеж. Проблемите на Европа вредят, безспорно, но на някои страни вредят повече отколкото на други. Степента на вреда се определя от вътрешната икономическа политика.
Ако Иван Кръстев беше прав, изводът щеше да бъде, че не можем да направим абсолютно нищо за икономиката, защото не можем да раздуем дефицита, малки сме и зависим много от Европа. Понеже не е прав, всъщност можем много да направим за премахване на бариерите пред развитието. Това, което ни се случва, не е предопределено от природни сили, а зависи от местната икономическа политика.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg