EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Албания: Сертификаци за албански храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Албания: Сертификаци за албански храни

mail16:50 | 08.02.2023прегледи 1105 коментарикоментари 0


Албанският министър на земеделието и развитието на селските райони Фрида Крифца публикува в социалните медии логото, което ще бъде поставяно на продуктите, сертифицирани като „гарантиран традиционен специалитет“, предаде за БТА албанската агенция АТА.

Крифца обяви също, че Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Албания разработва карта на традиционните албански продукти, които имат право да се обозначават като „гарантиран традиционен специалитет“, с цел развитие на агротуризма и увеличаване на износа на селскостопански продукти.

Сертификати вече са получили специфични местни видове лук, фасул, козе и овче сирене, зеле и маслини.

Албанският земеделски министър каза, че процесът на сертифициране ще обхване всички региони и области на страната и всички местни сортове грозде, сливи, нарове, маслини, орехи, лешници, ябълки и други.

В картата с традиционните албански продукти ще бъдат отбелязани всички местни продукти като сирене, кисели краставички, юфка, вино, мед, сушени сливи, зехтин, местни сладка и др., а също – местните породи кози, овце, пъстърва, шаран и др.

Картата ще бъде допълнена и с представители на дивата растителност като боровинки, кестени и дрян. Ще бъдат включени също някои традиционни ястия като печено месо на шиш, млечна баница, гювеч, флия, сушено месо, варена маза и други.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg