EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Акцизните стоки в електронна европейска система

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Акцизните стоки в електронна европейска система

mail16:46 | 31.03.2010прегледи 944 коментарикоментари 0


От утре в Европейския съюз започва да действа електронна система за следене на движението на акцизни стоки - цигари, алкохол, енергийни продукти, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от БТА.
Според Комисията в Европейския съюз се изпращат не по-малко от 4,5 милиона пратки с акцизни стоки. По сегашната система  всяка от тях трябва да върви заедно с  т. нар. съпровождащ административен документ. Документът се попълва от изпращача и
се представя в крайното предназначение, тъй като там трябва да се плати акцизът. Получателят пък трябва да удостовери наличието на същия документ по т. нар. писмена процедура.
С новата система, която ще бъде задействана във всички страни членки на Европейския съюз,  ще бъде заменена писмената процедура. Включването към нея ще става постепенно, но до 1 януари 2011 г. тя трябва да се прилага в целия съюз.
Когато акцизните стоки пристигнат до назначението си, получателят ще попълва електронен доклад и ще го прехвърля на изпращача, който тогава може да освободи пратката. Електронната система ще направи целия процес много по-бърз и лесен за
търговците и ще им даде възможност за бързо изтегляне на внесените финансови гаранции за акцизни стоки, смята Европейската комисия.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg