EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

АЕЦ „Козлодуй" с 87 млн.лв. печалба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ „Козлодуй" с 87 млн.лв. печалба

mail06:50 | 18.05.2018прегледи 5514 коментарикоментари 0


АЕЦ „Козлодуй" приключва първото тримесечие на тази година с печалба от 87 млн. лв. след данъци. За сравнение, през първите три месеца на 2017 г. тя е била почти два пъти по-малко -  49 млн. лв. По-добрият резултат е заради по-високите приходи.

Освен това АЕЦ отчита  значително подобрение на финансови показатели спрямо същия период на 2017 г., пише в отчета на дружеството представено пред Министерство на финансите. Това, според доклада се дължи на ръста на реализацията от повишената средна пазарна цена за продажба на електроенергия и значителното повишение на регулираната цена.

От държавното енертийно дружество подчертават, че основната цел е свързана с безопасната експлоатация на атомната централа при производството на електроенергия, както и осъществяването в тази връзка на всички инвестиционни и ремонтни дейности.

Отчетният период се характеризира с нарастваща ликвидност и подобряващи се показатели за рентабилност, се посочва в отчета, като се обръща внимание на тенденцията за намаляване на задлъжнялостта в резултат на регулярното погасяване на лихви и главници по държавно гарантирания заем с Евратом.

В доклада са посочени и новите обстоятелства на борсовия енергиен пазар.

Произведената електроенергия (бруто) през посочения период е в размер на 4 543 511 MWh. Производството е с 2,5 % повече или със 112 810 MWh повече от сравнявания период на предходната година. Съответно реализираната електроенергия е с почти 3 процента повече.

Предвид отварянето на пазара от дружеството отчитат и понижение на продажбите по регулирани цени със 7,3 %, както и повишение с 8,1% на реализираните количества на пазара. Съотношението между продажбите в регулираната и нерегулирана част на пазара през първото тримесечие на тази година е съответно 31% към 69 %, като делът на свободната продажба бележи ръст от 3,4% в сравнение със същия период на миналата година, отчитат от централата.

Продажбата от електроенергия през първото тримесечие на 2018 г. е на стойност 283 млн.лв. или с 28,4 % повече в сравнение със същия период на миналата година. Приходите от регулирания пазар се увеличават със 70 % или с 30 млн. лв., заради по-високата регулирана цена.

Приходите от реализацията на пазара за първото тримесечие растат също и то значително - с 18,7% или с 35 млн. лв. Това, според отчета, се дължи на доставки, договорени през миналата година, когато и цените на пазара са били по-високи.

Производството на топлоенергия от  централата през първото тримесечие е 91 687 MWh, а приходите са равни на тези от миналата година - близо 1 млн. лв.

Общо приходите на АЕЦ „Козлодуй" за първото тримесечие на 2018 г. се увеличават с 27,23% до 299 млн. лв. (или с 64 млн. лв. повече) при 235 млн. лв. за миналата година. В същото време разходите на държавното дружество също растат - с 11%, до 200 млн. лв. спрямо януари-март 2017 г. Това в частност се дължи на по-високите разходи за ядрено гориво, поради разликата в конфигурацията на горивните касети, увеличението на разходите за вноски в двата ядрени фонда (извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения - ИЕЯС и РАО), Фонд Сигурност на електроенергийната система, както и увеличение на разходите за поддръжка, ремонт и експлоатация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886