EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ "Белене" невъзможен вече

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Белене" невъзможен вече

mail17:40 | 12.08.2011прегледи 1122 коментарикоментари 0


Невъзможно е голяма западна компания да влезе в Белене. Това заяви Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.
Според Василев, не е релевантна идеята, че може да се направи руски ядрен реактор със западни системи за сигурност. Истината, по думите му, е, че Русия не може или не иска да защити стратегически своите технологии. "АЕЦ "Белене" е невъзможна за търговско финансиране – няма как да стане със западни банки и единственият вариант е руско държавно финансиране", категоричен бе той. Според Василев, проектът не е възможен и е въпрос на време двете страни да признаят, че трябва да оформят юридически процеса на прекратяване. Каквато и цена да се сложи сега на атомната централа, тя няма да е реална, защото той трябва да отговаря на всички нови технически стандарти. "Този проект няма да увеличи инвестиционния си сексапил", добави още Илиян Василев. Цената на връзката с Италия, която е единствен възможен пазар за енергията от "Белене" ще струва поне половин млрд. долара. По негово мнение, "Атомстройекспорт" не може да спечели кой знае колко от заявения иск към НЕК. От друга страна, не е нормално между две страни едновременно да се водят и дела, и преговори.
Василев представи геополитически анализ на проекта "Белене". Той отбеляза, че от 2007-ма година "Росатом" носи отговорност и за военната ядрена програма на Русия. Сега отношенията между Русия, ЕС и НАТО имат характер както на сътрудничество, така и на съперничество. "Има основания да предполагаме, че се навлиза в един стадий на изострени отношения. Има сериозно охлаждане на руско-американските отношения заради събитията в Грузия. "Ядрената енергетика има съществен елемент на геополитика, който ние просто не можем да пренебрегваме", каза той. От застрахователна гледна точка, ядрената енергетика е станала възможна само благодарение на държавната подкрепа. "Ако се остави само на пазара да покрива риска, нейната стойност и като строителство и като операция, ще стане забранителна", увери Василев. 2.5 млрд. долара е възможно най-голямата сума, която застраховател може да изплати при авария в атомна централа. Материалните от Фукушима например се равняват на 13 млрд. долара. 400 млн. евро са обезщетенията към трети страни.
"Ядрената енергетика се развива на магия. След Bукушима нещата ще се променят", смята експертът. Той отбеляза, че МААЕ няма право на директни проверки. Тя трябва да бъде поканена, за да провери дадена централа. Във връзка с рисковете, АЕЦ "Белене" не може да бъде функция от решението само на българското правителство. Покриването на рисковете от реализацията на проекта ще бъде отговорност и на балканските ни съседи. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044