EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АБВ блокира съдебната реформа. Правителствена криза?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АБВ блокира съдебната реформа. Правителствена криза?

mail12:35 | 08.07.2015прегледи 1391 коментарикоментари 0


Временната комисия за промени в Конституцията отхвърли на първо четене проекта, внесен от Цецка Цачева и група народни представители. Против измененията гласуваха членовете на комисията от "БСП лява България", ДПС, АБВ и "Атака". ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и един депутат от БДЦ гласуваха "за", вторият член от БДЦ се въздържа при вота.

Какво следва?

Съгласно приетите правила на първо четене промените в Конституцията ще бъдат гласувани по принцип изцяло. Те ще се смятат за приети, ако за тях гласуват 3/4 от народните представители или минимум 180 депутати. Ако това не стане, но все пак гласувалите са 160, то в период от 2 до 5 месеца предложението отново може да бъде внесено за гласуване в Народното събрание.

Коментарите не закъсняха.

Христо Иванов, Министър на правосъдието: Това е израз на политическо разиграване. Без промените в основния закон в близко бъдеще не може да се случи реформата в съдебната власт. Плиткостта на аргументите, с които се аргументираха депутатите, отново е израз за достойното за съжаление положение, че всъщност няма да се вземе решение по същество. Всъщност виждаме едно чисто политическо разиграване, което наистина е не особено радостна гледка за мен. Надделяват политическите сделки и те са доста евтини.

Радан Кънев, Реформаторски блок: Неуспех на съдебната реформа ще доведе до правителствена криза. За България съдебната реформа, в случая конституционната реформа, е това, което за Гърция е финансовата стабилност - ясен критерий дали ние ще бъдем същинска част от обединена Европа, или ще бъдем безгласна периферия и провинция, каквато сме в момента. Така че отговорността на твърдящите, че са евроатлантически партии - БСП, ДПС и АБВ, е огромна. Не е редно ние да поставяме стабилността на държавата в зависимост от опозиция, но ако не се случи разделянето на ВСС и съдебната реформа по законодателен път, това безспорно е правителствена криза. Аз в никакъв случай не съм загубил надежда за гласуването на първо четене. Тепърва ни предстоят срещи с опозицията и преговори по тези въпроси.
Ние настоятелно очакваме от представителя на нашите партньори от АБВ в изпълнителната власт, вицепремиера Калфин, ясна позиция по конституционните промени, от която ще зависи и нашето доверие към него като член на кабинета. Ако партиите от мнозинството и опозицията не проявят необходимата политическа отговорност, ние ще настояваме за далеч по-радикални промени в Закона за съдебната власт, които да изкоренят силите на статуквото, които днес упражняват ключово влияние против приемането на конституционните промени.
Сериозните реформаторски усилия в рамките на сегашното управляващо мнозинство, каквато ни е функцията пред избирателите, са отговорност именно на министрите от РБ и не случайно огънят е съсредоточен изключително върху Петър Москов и Христо Иванов, добави лидерът на ДСБ.

Задочен спор между Радан Кънев и председателя на комисията по промени в основния закон на държавата Димитър Лазаров /ГЕРБ/ предизвика казусът с пълномощното на депутата от Блока - Димитър Делчев. Според Радан Кънев той го е оставил на колегата си Атанас Атанасов, преди да замине за Хелзинки, и е в подкрепа на промените, но впоследствие комисията е решила, че не може да се гласува дистанционно. За никакво пълномощно вчера не е ставало въпрос, такова не е представяно и обсъждано, опроверга го в кулоарите на парламента Лазаров. Той самият се учудвал как с пълномощно могат да се делегират права за такова важно гласуване като изменения в конституцията.

Димитър Лазаров, ГЕРБ: За мен реформите се случват с гласуване в пленарната зала или в комисии, а не само с декларации. Когато парламентарно представени политически партии декларират/при приемането на стратегията за реформа в съдебната власт/, че са за промени в съдебната система, каквито са и очакванията на обществото, да започнат процедурата между първо и второ четен по изменение на конституционните текстове. Всеки текст според вътрешните правила, приети от НС, се гласува отделно и са необходими минимум 160 гласа, за да бъде приет. Така че безспорните текстове няма пречка да бъдат одобрени и нека тези, които декларират, че са за промени в съдебната система, когато се наложи да гласуват, да заемат отговорна позиция като поемат своята политическа отговорност. Имам предвид както опозицията, така и партньорите от управляващото мнозинство.

Очакванията

Димитър Лазаров, ГЕРБ: Ще видим в зала как ще бъде гласуването. Дали ще се съберат, или не 160 гласа. Аз не мога да предположа в залата дали ще има промяна, но моите очаквания са, че биха могли, все пак парламентарно представените партии да преосмислят своята позиция. Но всички заявяват, че са за съдебна реформа.

Христо Иванов, Министър на правосъдието: В този парламент аргументите няма да надделеят и това се видя с тази вяла и изключително неаргументирана дискусия на парламентарната комисия. Важният факт в момента е наличието на конкретно предложение за реформиране на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е централната трансмисия за търгуването на дела. Без ВСС търговията с дела и тоталната безнаказаност е невъзможна.
Основният политически мандат, който имаме за реформата -реорганизиране на ВСС, не може да се случи без промени в Конституцията. Докато българските граждани искат тази реформа, тя рано или късно, по един или друг начин, с един или друг министър, ще се случи.

Зад кулисите: У нас действа мафията на вечните съдебни началници

"Висшият съдебен съвет (ВСС) се е превърнал в трансмисия на търговията с дела". Това заяви пред Нова телевизия правосъдният министър Христо Иванов. Той каза още, че у нас функционира "една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници".
Министърът на правосъдието бе категоричен, че трябва да се промени самият модел, по който е конструирано така нареченото "правителство на съдебната власт". Това ще доведе до смяна и на самия състав. "Тази реформа е на баир лозе. Но моята задача е тя да стигне докрай", коментира Иванов. Той подчерта, че във всички затвори у нас има едва 16 души, осъдени за престъпления, свързани с корупция. Сред тях обаче няма нито един високопоставен служител или политик.

Източници: БНР, БТА, БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg