EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Saxo Bank:Време за измъкване от кредитната „игла“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Saxo Bank:Време за измъкване от кредитната „игла“

mail17:45 | 10.07.2017прегледи 7158 коментарикоментари 0


След десетгодишен експеримент с паричната икономика, светът се готви да намали мащаба на кредитните стимули. Централните банки от целия свят, заедно с Федералния резерв, на Америка търсят изход от своите количествени програми за облекчение (Банката на Япония), също така започват да говорят за свиване на кредитните стимули (Европейска централна банка), докато кредитният ръст е отрицателен.

Кредитната експанзия беше основна предпоставка за паричната и икономическата политика от 2008 г., сега навлизаме в третото тримесечие на 2017г., когато затягането на паричната политика, спадът на "кредитния импулс" в САЩ и Китай и липсата на нови реформи или данъчни облекчения могат да доведат до съществен икономически спад до края на тази година.

Коментирайки прогнозите, Стийн Якобсен, главен икономист и CIO на Saxo Bank, заяви:"Докато ние оценяваме възможностите от световна икономическа рецесия на 60%, заслужава да се отбележим, че от 20-те години на XX век разходите за рецесия на инвеститорите са били средно около 33%. Ако единствено кредитът е използван за стимулиране на глобалната икономика през последните десет години, инвеститорите трябва да обърнат внимание на всякакви промени в цената на парите (увеличаване), кредитния импулс (намаляване) и цената на енергията (намаляване), за да разберат по кой път е поела световната икономика. С увеличаване на риска от рецесия очакваме цикълът на повишаване на лихвения процент да приключи, а инфлацията да бъде по-ниска, което ще доведе до свръхвъзвръщаемост на фиксираните доходи и златото, на фона на възможен спад на фондовия пазар. "

ЕВРОПА: ДОТУК ДОБРЕ

 Ниският политически риск и доброто представяне на икономиката в еврозоната образува доверие, което води до повишаване на притока на капитал. Завръщането на инвеститорите към европейските активи също се обяснява със страха от изменения на американския пазар. Обаче, възраждането на капиталовите разходи все още не е реалност, тъй като компаниите чакат допълнителни указания за посоката на световната икономика.

Кристофър Дембик, ръководител „Макроанализи“, заяви: "Въпреки преобладаващия оптимизъм в еврозоната, пазарите не вярват, че централните банки могат да достигнат до целите си по отношение на инфлацията и темповете на ръст на заплатите. Впоследствие, Европейската централна банка вероятно ще има проблеми да отправи съобщението си за извеждане от експлоатация на кредитните стимули през септември, което е допълнително доказателство, че икономическата активност в еврозоната остава крехка. За инвеститорите истинският въпрос е колко дълго ще може еврозоната да устои на забавянето на световния кредитен импулс и дали ще може да превърне настоящия оптимизъм в растеж, което ще й помогне да предотврати негативните последствия от края на американския бизнес цикъл.“ 

АКЦИИТЕ НЕ СА ЗАЩИТЕНИ ОТ СПАД

Появяват се признаци на забавяне на световнте акции, свързани със спада на световния кредитен импулс, който започна в Китай, но също така засегна и САЩ. Пазарът не вярва на прогнозите на Федералния резерв за повишаване на лихвения процент, а забавянето на траекторията на лихвените проценти ще продължи да бъде положителен фактор за секторите, които използват максималния размер на кредитите. Оценките на енергийните запаси все още се отразяват на прекомерно високите очаквания за възстановяване на цените на петрола. Технологичният сектор остава един от малкото, които отчитат ръст в сегашната макроикономическа среда, но цените на акциите в сектора започват да изглеждат неоправдано завишени и мултипликаторите, които показват съотношението между пазарната цена и печалбата, е вероянто да спрат растеж в бъдеще.

Питър Гарнри, ръководител „Стратегии при ценните книжа“, заяви: „Ако е вярно, че ще наблюдаваме спад през третото тримесечие, тогава здравеопазването, потребителските услуги и комуналните услуги ще бъдат най-добре представящите се сектори за последното тримесечие.  Освен това, бавните обороти в Китай ще повлекат със себе си и акциите на развиващите се пазари. По подобен начин очакваме забавяне в САЩ и Индия, където кредитният импулс е отрицателен, докато в Европа, където кредитният импулс остава положителен, очакваме акциите да задържат приток на капитал. И накрая, ще купим японски акции на фона на подобрени макроикономически данни и атрактивни оценъчни стойности. "

ФОРЕКС ПАЗАР- ТЕОРИЯ НА ЗЛАТНАТА СРЕДА

Големият риск на третото тримесецие за валутните пазари е покачването на волатилността. В момента пазарът се радва на перфектната комбинация от бавна инфлация и слаб долар, но скоро всичко ще се промени, тъй като централните банки се отказват от своите супер благоприятни политики.

Джон Харди, ръководител „Форекс стратегии“, заяви: „Неспособността на Тръмп да промени нещо на политическата сцена,  както и неуспешният му сблъсък с Вашингтон, принуждават пазара да се откаже напълно от т.нар „тръмпотрейдинг“. Долърът все още е скъп и ще бъде под натиск, особено ако през третото тримесечие започне да набира популярност темата за образуването на идеални икономически условия; от друга страна, ръстът на волатилността на пазара на активи ще поддържа долара, който традиционно се счита за валутно убежище.

От друга страна, трърде благородната политика на Европейската централна банка осигурява на Европа достатъчно мощен стимул за растеж през третото тримесечие; въпреки че проблемите на световно ниво в крайна сметка ще стигнат и до самото сърце на Европейския съюз, и по-специално това се отнася за Германия, тъй като държавите, които изнасят, винаги са най-уязвими при охлаждането на глобалната икономика.

Поскъпването на еврото може да спре, когато волатилността на пазара започне да расте. Все още EURUSD може да се справи със сериозния тест от 1,1500+, който се заформи през 2015-2016 г.“

ЛИПСА НА КРЕДИТЕН ИМПУЛС В КИТАЙ

Основните теми по време на второто тримесечие бяха факторите на риск, продиктувани от политическите изборите (които, ние смятаме, че бяха доста преувеличени), както и неуспеха на световните доходи да отбележат ръст. Ключовите събития за второто тримесечие се осъществиха и предизвикаха големи доходи на рисковите активи на фона на ниска волатилност и страничен диапазон на рентабилност на световните доходи, както динамика на инфлацията. Погледнато от положителната страна, навлизайки в третото тримесечие, се поражда желание да се покаже оптимизъм в развитието на по-рискови активи, както и сред световните акции, високодоходни облигации и облигациите на развиващите се пазари. Въпреки това, на хоризонта има и други рискове.

Симон Фасдал, ръководител „Търговия с ценни книжа с фиксирана доходност“, отбелязва: „Притеснени сме от липсата на кредитна активност в Китай и от факта, че пазарите изглежда игнорират, че 35% от световния ръст е благодарение на този район.  Потенциалната липса на ръст в Китай, разбира се, ще бъде болезнена, но аспектът на фиксираната доходност в по-голямата си част е свързан с потенциала на спада на цените на потребителските услуги, който може да бъде предизвикан.

Особено внимание трябва да се обърне на експозицията на облигации, тъй като предизвикателствата, свързани с качеството на кредити, липсата на кредитен импулс и цялостната несигурност на способността на развиващите се държави да се справят с външни шокове, биха могли да доведат до внезапна кредитна криза, изпращайки валути и активи в турбуленция и потенциално подклаждащи се опасения от неликвидност на пазара, които биха могли да активират продажбата на фондове. "

„ВСИЧКО ИЛИ НИЩО“ ЗА ОПЕК

Второто тримесечие на 2017г. се оказа голямо предизвикателство за петрола, след като технологичните разработки в САЩ и намаленото напрежение в Нигерия и Либия спомогнаха за заздравяването на световното производство. Това спомогна и да се компенсират съкращения на производството на други държави от ОПЕК и Русия, като по този начин се възпрепядства възстановяването на баланса на търсенето и предлагането на пазара. 

Оле Хансен, ръководител „Стратегии при суровините“, смята: ”Възможността на ОПЕК да поддържа износа трябва да се намали, за да се задържи повече петрол в самите държави, като по този начин се отговори на повишеното вътрешно търсене през пиковите летни месеци. В САЩ ръстът на продукцията през второто тримесечие е два пъти по-малък от този през първото, което е може да се счете за признак, че американските производители не са готови или не могат да поддържат производството на всяка цена. Тези развития оставят на ОПЕК отворена врата; ако са успешни, цената на суров петрол „Брент“ е вероятно да се върне към $55 за барел през предстоящите месеци преди започане на нова вълна на спад, тъй като  вниманието на пазара ще се насочи към потенциалното увеличение на доставките за 2018г., в случай че ОПЕК и Русия не успеят да подновят договора си след края на първото примесечие на 2018г.

По отношение на цените на златото, Хансен добави: „Ние поддържаме оптимистични прогнози за златото с убеждението, че рискът за икономиката на САЩ в момента не е голям. Това означава, че прогнозата за напускане на Федералният комитет за операциите на открития пазар (FOMC) може да се окаже твърде оптимистична - пазара на облигации вече сигнализира за това чрез изправяне на кривата на доходите и голямото търсене на дългосрочните облигации.“


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972