EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Saab доставя 36 изтребителя за бразилските ВВС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Saab доставя 36 изтребителя за бразилските ВВС

mail08:45 | 19.12.2013прегледи 1084 коментарикоментари 0


Шведската компания СААБ спечели конкурса за доставка на 36 изтребителя "Грипен Ен Джи" за бразилските ВВС на стойност 4,5 милиарда долара, съобщиха световните агенции. Изборът на СААБ беше изненада, защото малцина очакваха шведската компания да спечели в съревнованието с американската компания Боинг, предлагаща многоцелевия си изтребител Еф/Ей -18 "Супер хорнет" и френската "Дасо авиасион" с изтребителя си "Рафал", отбелязва Асошиейтед прес.
Преговорите по сделката продължиха близо 15 години. "Изборът на компанията доставчик беше предмет на дълго и щателно обсъждане", заяви бразилският министър на отбраната Селсу
Аморим. "След като анализира всички факти, президентката Дилма Русеф ме натовари да ви информирам, че победител е шведският самолет "Грипен", посочи министърът на пресконференция в столицата Бразилия, цитиран от Франс прес. Той уточни, че изборът се е основавал на баланса между три фактора: трансфера на технологии, цената на самолета и цената на поддръжката му. Бившият президент Луис Инасио Лула да Силва предпочиташе френския изтребител, но в крайна сметка остави решението на наследника си Дилма Русеф, за която се говореше, че клони към самолетите на Боинг, припомня АП. До неотдавна "Супер хорнет"
беше смятан за фаворит в конкурса, но разкритията за извършван от САЩ електронен шпионаж в Бразилия, включително срещу президентката Дилма Русеф преди шест месеца, провалиха шансовете на Боинг да спечели сделката, отбелязва Ройтерс.

Шведстката компания отдавна е подала документи за участие в български търг на изтребители, които Министерство на отбраната обещава да стартира от 2005 година, но и до този момент такъв конкурс на практика няма обявен. Офертата на Saab бе за 12 нови изтребители Gripen на стойност от 800 млн.евро, като компанията предлаше и оф-сетно споразумение на България.

С изтребители Gripen са въоръжение ВВС на Чехия и Унгария.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1071